Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije” Prijedor počela je elektronsko pozajmljivanje knjiga.
“Članovi umjesto kartonskih sada dobijaju čvrste, plastične kartice sa svojim kodom i potrebno je da ih nose sa sobom kada pozajmljuju i vraćaju knjige. Ušli smo u eru savremenog posuđivanja knjiga, postupak je automatizovan i kraj je papirnim reversima, potpisivanju i kartotekama”, rekla je Srni direktor prijedorske biblioteke Mara Ećim.

Ona je podsjetila da je ova ustanova u programu “Kobis” od 2014. godine i da je do danas u ovaj sistem uneseno oko 30.000 bibliotečkih jedinica od oko 65.000 sa koliko raspolaže i da je to kontinuirana aktivnost čija je dinamika ograničena brojem zaposlenih, te da su nabavljena i dva elektronska čitača knjiga.

“Na kartici su elektronske adrese ustanove i posebne adrese dječijeg i odjeljenja za odrasle. Članovi mogu, bilo putem sajta https://rs.cobiss.net/, bilo putem tih adresa pitati za naslove koji ih zanimaju i rezervisati ih, a za sve svoje čitaoce pripremili smo uputstvo o novom načinu rada koje im uručimo kada dođu”, dodala je Ećimova.

U programu “Kobis” su sve zemlje Balkana, osim Hrvatske, a za prijedorsku biblioteku posebno je važno što su tu 163 biblioteke iz Srbije.

SRNA

PrethodniU PETAK BESPLATNA KONTROLA TEHNIČKE ISPRAVNOSTI VOZILA (video)
SlijedećiMOGUĆA REKONSTRUKCIJA STAROG ŽELJEZNIČKOG MOSTA U GOMJENICI