Pozorišnom predstavom “Arsen i stare čipke”, u izvođenju Pozorišne grupe “Bc” iz Bovca, sinoć je počelo obilježavanje dvadeset godina postojanja i rada Udruženja Slovenaca “Lipa” u Prijedoru.
Predsjednik Udruženja Alenka Uduč rekla je novinarima da je ovo udruženje tokom dvije decenije rada uspjelo da ostvari osnovni cilj – okupljanje Slovenaca koji su na ove prostore došli još krajem 19. vijeka.

“Uspjeli smo da upoznamo Sloveniju da ovdje i mi postojimo, a sa druge strane, da ovdašnje stanovništvo postane svjesno toga da pored njih žive i Slovenci”, navela je Udučeva.

Dvodnevni svečani program obilježavanja jubileja Udruženja biće nastavljen večeras u Pozorištu Prijedor, promocijom knjige “Naših dvadeset godina”.

Udučeva je autor ove, kao i prethodne tri knjige koje su objavljene pod zajedničkim naslovom “Bilo kad bilo gdje, uvijek smo Slovenci”.

“Riječ je o knjizi koja prigodnim tekstovima i fotografijama dokumentuje rad Udruženja Slovenaca od 1997. godine do danas”, naglasila je Udučeva.

Ona je dodala da će promocija knjige biti dio svečane akademije na kojoj će biti uručene zahvalnice zaslužnim pojedincima koji su u proteklih 20 godina pomagali rad Udruženja Slovenaca “Lipa” u Prijedoru.

Nakon završetka akademije, biće održana tradicionalna božićna zabava u Hotelu “Prijedor”, kojoj će osim članova “Lipe” prisustvovati brojne zvanice i gosti, kao i prijatelji iz drugih udruženja nacionalnih manjina koje djeluju u Prijedoru, te predstavnici Gradske uprave.

Srna

Prethodni„OLUJNI BEDEM“: VITEŠKI ROMAN KOJI RAZBIJA STEREOTIPE (FOTO i VIDEO)
Slijedeći IN MEMORIAM: DUŠAN MILJUŠ