5.8 C
Prijedor
Srijeda, 7 Decembra, 2022

POČELO OBILJEŽAVANJE DANA POBJEDE NAD FAŠIZMOM (VIDEO)

Najnovije vijesti

U Prijedoru su danas počele prigodne svečanosti povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, koje će se nastaviti i sutra u Omarskoj, Ljubiji i Brezičanima.

Blagoja Gajić je nosilac Partizanske spomenice 1941. godine. Kako kaže, drago mu je da mlade generacije obilježavaju ovaj važan istorijski datum. – U tim teškim danima, teškim bitkama, koje su vodili narodi Jugoslavije pod komandom Druga Tita, došlo je do pobjede. U toj pobjedi naši narodi su iz godine u godinu obilježavali ovaj veliki događaj, a ponosni smo što će i mlade generacije nastaviti te velike tradicije – rekao je Gajić.

Obilježavanje ovog značajnog datuma počelo je jutros na Jevrejskom groblju u Prijedoru, gdje se nalaze zemni ostaci 833 srpske žrtve, umorene u ljeto 1941. godine, a nastavljeno tradicionalnim okupljanjem na Partizanskom groblju na Urijama. Prijedor je dao deset narodnih heroja i 564 prvoborca.

 

– Naš je cilj da podsjetimo naše mlade generacije kako je bilo teško u tim vremenima i kakve strahote nose svjetski ratovi, sa željom da se borimo i da gradimo bolje sutra i da se takvo zlo nikada više ne ponovi – rekao je gradonačelnik Đaković.

Na Partizansko groblje na Urijama više delegacija položilo je vijence, a potom je održan istorijski čas.  Priređen je i tradicionalni prijem gradonačelnika za pripadnike SUBNOR-a i nosioce Partizanske spomenice 1941. godine.

M.Stegić