Četvrtak, 25. Aprila 2024.
9.8 C
Prijedor

Počeo kurs šivenja i krojenja (video)

NAJNOVIJE VIJESTI

Udruženje građana “Berek” iz Prijedora i ove godine organizovalo je kurs šivenja i krojenja, koji je okupio  desetak polaznica, uglavnom mlađe životne dobi. Jedna od njih je dvadesetdvogodišnja Aleksandra Vejnović, koja vjeruje da će za tri mjeseca, koliko kurs traje, savladati ovaj zanat.

– Želim da naučim neke osnove šivenja i krojenja. Htjela bih da znam da šijem i da, ako ništa drugo, prepravim neke svoje stvari. Ovo je odlično. Svašta se može naučiti – smatra ona.

Slično razmišlja i Anisa Kamić. Nezaposlena je i nada se da će nakon završenog kursa pronaći posao.

– Očekujem da naučim nešto i da se zaposlim negdje. Nadam se da će neka firma tražiti radnike i da ću se zaposliti – iskrena je Kamićeva.

Kurs je besplatan i trajaće tri mjeseca. Cilj je pomoći nezaposlenim ženama da dođu do novih vještina koje bi im pomogle u lakšem pronalaženju posla. Polaznike obučava Sabira Medić, predsjednik Udruženja građana “Berek”.  Ona kaže da je ovo zanat koji ne izumire i da su tokom prethodnih godina gotovo sve polaznice pronašle zaposlenje.

– Imamo dobar odaziv. Bitno je da mladi ostaju u našem gradu, da ne budemo grad staraca. Ovo je deveta grupa i oko 130 žena je prošlo kurs do sada – dodala je Medićeva.

Ovo je deveta godina kako se održava pomenuti kurs, i to uz pomoć Kraljevine Norveške i Grada Prijedora. Besplatan je i namijenjen svima koji imaju želju da nauče ovaj zanat, bez obzira na starosnu dob.

B.D.