Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković obišli su danas gradilište zgrade sa 50 stanova na Pećanima, vrijedne oko dva miliona KM. Ova stambena jedinica se gradi u okviru Potprojekta “BH3” Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja najugroženijih kategorija izbjeglih i raseljenih lica.

Projekat se odnosi na stanogradnju i namijenjen je zbrinjavanju raseljenih lica koja su se odlučila na integraciju u mjestu izbjeglištva, a nemaju raspoloživih parcela za izgradnju individualnih stambenih jedinica.

– Imali smo neke sitne probleme u startu, ali radovi se odvijaju planiranom dinamikom. Rok je do kraja godine da se završi izgradnja ove zgrade i vjerujem da će biti ispoštovan. Tako da možemo reći da će ova lica početkom naredne godine biti smještena u svoje stanove – rekao je ministar Čordaš.

Kamen temeljac za ovu zgradu postavljen u novembru prošle godine i to je ujedno prva zgrada koja je započeta u okviru spomenutog potprojekta na prostoru RS-a. – Svim stanovima izgrađenim u okviru Potprojekta “BH3” upravljat će gradovi i opštine na čijoj teritoriji se nalaze, koji će biti i vlasnici ovih stanova. Korisnici iz kategorije raseljenih osoba, koji će biti smješteni u njima, moći će doživotno koristiti stanove, a nakon toga, stanove će koristiti lokalne zajednice po principu neprofitnog socijalnog stanovanja – pojasnio je Čordaš.

Prema riječima gradonačelnika Milenka Đakovića osim ove zgrade, u prijedorskom naselju Raškovac biće izgrađene još dvije sa 32 i 20 stambenih jedinica. –  Uz donatorska sredstva, grad Prijedor je prvi u Republici Srpskoj bio spreman za realizaciju ovog projekta. Imali smo spreman projekat i u najkraćem roku smo ponudili prostor za izgradnju kao i izvođače radove. Lica koja će biti smještena u ove stanove su pretežno lica koja su u alternativnom smještaju i lica koja nemaju riješeno stambeno pitanje – dodao je Đaković. Radove izvode preduzeća “Prijedor-putevi” i “MB Modul”.

U okviru potprojekta “BH3” Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja biće izgrađena 284 stana u devet gradova i opština Srpske-Prijedoru, Foči, Banjaluci, Brodu, Gradišci, Derventi, Bileći, Vlasenici i Bijeljini. Ovaj program na teritoriji Srpske sprovodi Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica, a vrijednost izgradnje 284 stambene jedinice je oko 13 miliona KM.

 

M.Stegić

foto: Giga

PrethodniODBOJKA NA PIJESKU SVE POPULARNIJA  
SlijedećiVEČERAS TRIBINA, A SUTRA GOSPOĐA MINISTARKA