10.8 C
Prijedor
Nedjelja, 3 Marta, 2024

“PODNEVNI PSALMI” PREDSTAVLJENI NA “BRANKOVOM KOLU”

Najnovije vijesti

Dodjela nagrada “Stražilovo” i promocija knjige pjesama “Podnevni psalmi” njemačkog pjesnika Jirgena Izraela obilježile su ovog vikenda “Brankovo kolo”, pjesničku manifestaciju posvećenu Branku Radičeviću.
Predsjednik “Brankovog kola” Nenad Grujičić svečano je uručio nagrade “Stražilovo” Savi Krneti, Rastku Lončaru, Gorici Radmilović, Dušanu Zaharijeviću, Nikoli Rausavljeviću i Milanu Ćosiću.

On je naveo da je rijetkost da cijela jedna generacija mladih pjesnika dobije istovremeno ovu prestižnu nagradu.

U okviru manifestacije poznati novosadski pjesnik Ivan Negrišorac položio je cijeće i zapalio svijeću na Brankovom grobu, koji se nalazi na vrhu brda Stražilova u Sremskim Karlovcima.

Održan je i tradicionalni pjesnički miting na kome je učestvovalo više domaćih i inostranih pjesnika, a u natpjevavanju učestvovali su Milan Rakulj i Goran Gavrić Grga, banjalučki pjesnici, raniji laureati nagrade “Stražilovo”.

Predstavljena je i knjiga Jirgena Izraela “Podnevni psalmi”, koju je na srpski jezik prepjevao poznati novosadski pjesnik Stevan Tontić.

Izraelova knjiga pjesama objavljena je u izdanju “Brankovog kola”, a Tontić, počasni besjednik manifestacije imao je svoj program – polusatno čitanje pjesama.

Juče je prvi put u “Brankovom čardaku” održan pjesnički šahovski turnir. Prema kazivanju hroničara, i Branko Radičević je igrao šah i “vrlo vješto i brzo je pokretao figure.”

Nagradama su se okitili pjesnici-šahisti Zoran Miladinović, Mileta Cicović, Slobodan Terzić i Milan Mihajlović.

Za prva dva mjesta nagrade su bile po dvije flaše “Karlovačkog bermeta”, koji se pio i na bečkom dvoru, a odabrane su jer je čuvena “Karlovačka berba grožđa 2017” započela istog dana kada i 46. “Brankovo kolo”.

Među nagradama je bio i komplet novih knjiga “Brankovog kola” i poznati karlovački kolač – kuglof.

Predsjednik “Brankovog kola”, uručio je i specijalnu nagradu, knjige ovogodišnjih laureata “Stražilova”, dvojici učesnika turnira iz Republike Srpske – Vladimiru Kneževiću i Milovanu Dragiću iz Prijedora.

Velika pjesnička manifestacija trajaće do 18. septembra, a osim poetskih, obilježiće je i ostali zanimljivi sadržaji.

izvor: Srna