-1.2 C
Prijedor
Subota, 9 Decembra, 2023

PODRŠKA MAĐARSKE VLADE DA BUDE PARTNER U SPREČAVANJU IZGRADNJE ODLAGALIŠTA

Najnovije vijesti

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je da postoji podrška mađarske Vlade da zajedno sa Slovenijom budu partneri BiH kako bi onemogućili Hrvatsku u nastojanjima da na Trgovskoj gori izgradi odlagalište radioaktivnog otpada. Košarac je istakao da BiH ne odustaje od borbe na međunarodnom planu, te da o tome razgovara i sa predstavnicima Austrije.

“Slijedi borba i pozivam sve da nastavimo zajedničku borbu kako bi Hrvatsku onemogućili u njihovoj namjeri jer je to za nas neprihvatljivo”, rekao je Košarac novinarima.

On je podsjetio da je Pravni tim za Trgovsku goru definisao Strategiju, koju je usvojio Savjet ministara, te da sve govori da su prava građana BiH ugrožena.

“Mislim praviti iskorak dalje i insistirao sam da eksperti Pravnog tima sa ministrom za ljudska prava i izbjegice Sevlidom Hurtićem iz domena primjene Evropske konvencije o ljudskim pravima definišu naše kretanje o zaštiti ljudskih prava, sačine agendu koja će biti dio našeg kretanja radi zaštite ljudskih prava građana BiH”, rekao je Košarac.

On je napomenuo da je Vlada Republike Srpske usvojila Akcioni plan istraživanja, za koja vjeruje da će teći ubrzano i da će to uraditi i Vlada Federacije BiH /FBiH/.

Ministar je dodao da postoje sredstva u budžetima Republike Srpske i FBiH, te da postoji novac i na nivou zajedničkih institucija za troškove rada Pravnog i Ekspertskog tima.

Košarac je napomenuo da nedostaje i angažovanje međunarodnih eksperata, te da Hrvatska na različite načine tretira ESPO konvenciju.

On je podsjetio da je na zajedničkoj sjednici Savjeta ministara i Vlade Hrvatske, BiH tražila da se formira zajednički radni tim i da Hrvatska obavještava BiH o njihovim aktivnostima, ali da Hrvatska nije to prihvatila.

Košarac je napomenuo da je razgovarano i u Slobeniji i da su dobili podršku o tim pitanjima, da će ovih dana dobiti određene podatke.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane “Krško”, kao i postojeći institucionalni otpad iz te elektrane, skladišti na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH.

SRNA