13.8 C
Prijedor
Četvrtak, 23 Marta, 2023

PODRŠKA PREDUZEĆIMA U SUZBIJANJU TRENDA ODLASKA RADNIKA (video)

Najnovije vijesti

– Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković najavio je da će Gradska uprava nastojati da suzbije trend odlaska mladih, a jedan od načina je podrška preduzećima koja se odluče za mjere zadržavanja radnika, kao što je učinila “Metalska industrija Prijedor” kojoj će grad pomoći da obezbijedi zemljište za izgradnju stanova za radnike.
“`Metalskoj industriji Prijedor` ćemo pomoći da obezbijedi zemljište za izgradnju stanova za radnike iz vlastitih sredstava s ciljem podrške preduzeću da zadrži kvalitetne radnike da ne idu u inostranstvo. Sami su rekli da je već dvadesetak radnika to prihvatilo. Podržaćemo i druge ideje poslodavacva koje smatramo kvalitetnim”, rekao je Đaković Srni. 

Govoreći o planovima do kraja mandata, Đaković je najavio osmišljavanje i realizaciju novih razvojnih projekata zajedno sa građanima. 

“Jakom privredom može se spriječiti obiman odlazak mladih u inostranstvo jer mnogi od njih kažu da odlaze zbog nedostatka radnih mjesta ili zato što ta radna mjesta nisu dovoljno dobra. U posljednje vrijeme se kao razlog odlaska sve češće kod mladih pominje i nesigurna budućnost na ovim prostorima. Ovo je već tema za visoke političare na nivou BiH i Republike Srpske, a grad čini ono što može”, poručio je Đaković. 

On je dodao da će gradska vlast raditi na suzbijanju ovog trenda, a jedan od načina je podrška preduzećima koja se odluče za mjere zadržavanja radnika, kao što je učinilo preduzeće “Metalska industrija Prijedor”. 

Đaković je istakao da je gradski budžet stabilan i već dugi niz godina u suficitu, te redovno servisira sve svoje obaveze, a da su u investicijama učestvovale i vlade Srpske i Srbije, poput ulaganja za dvije nove sportske dvorane /u naseljima Urije i Omarska/. 

“Zbog domaćinskog odnosa prema budžetu u mogućnosti smo odreagovati na neplanirane troškove kao što su prošlogodišnjih 13 klizišta usljed dugotrajnog snijega i kiše, šteta u voćarstvu zbog leda i mraza u čemu smo jedna od rijetkih lokalnih zajednica u BiH koja je pomogla svojim voćarima da prevaziđu tu tešku situaciju i štetu od ovogodišnjih poplava”, naglasio je Đaković. 

On je rekao da je veliki izazov voditi grad poput Prijedora, ali da Gradska uprava nastoji da razmišlja o najširem spektru potreba grada i građana i u skladu sa tim donosi odluke o ulaganjima u svim oblastima. 

“Tako se stvaraju bolji uslovi za dalji razvoj privrede, društvenih djelatnosti, infrastrukture, kulture i sporta, a sve u skladu sa našom strategijom razvoja za period do 2024. godine. Iako je spektar djelovanja širok, smatram da se sve uspješno realizuje”, rekao je Đaković Srni. 

Govoreći o realizaciji obećanja u predizbornoj kampanji Đaković je naglasio da ni on lično, niti stranka koja ga je kandidovala, nisu skloni velikim riječima ni praznim obećanjima za koja nema stvarnog pokrića, nego da se drže onoga što je realno izvodljivo. 

“Ako pitate za kampanju uoči lokalnih izbora 2016. godine, nećete u mojim obraćanjima naći obećanih kula i gradova. Imali smo organizovanu i dobro vođenu kampanju, pripremali smo se za svaku mjesnu zajednicu i njene potrebe, a obećavali smo samo da ćemo nastaviti raditi na način kako je Prijedor vođen i prethodnih 12 godina, što nam je najjača referenca”, rekao je Đaković. 

On je naveo da su tako u mjesnim zajednicama realizovani brojni projekti kojima je poboljšan kvalitet života, a najčešće su to nasipanje ili asfaltiranje puteva, vodovod i kanalizacija, ulična rasvjeta, društveni dom, ambulanta porodične medicine i slično, te da se uvijek vodi računa o ravnomjernom razvoju svih područja grada. 

“Gradska skupština usvojila je plan kapitalnih investicija za naredne tri godine kojim je planirano ulaganje znatnih sredstava”, podsjetio je Đaković.

SRNA

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!