19.8 C
Prijedor
Srijeda, 31 Maja, 2023

PODRŠKA RADU MEDICINSKIH SESTARA-TEHNIČARA U ZAJEDNICI U BiH

Najnovije vijesti

Sredstvima Vlade Švicarske, Projekat jačanja sestrinstva u BiH obezbijedio je pomoć u vidu lične zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava za patronažne sestre u 16 domova zdravlja. Organizovaće se i edukacija o specifičnim postupcima u vrijeme epidemije te psihološka podrška za medicinske sestre, navodi se u saopštenju za javnost.   

Značaj usluga koje pružaju medicinske sestre/tehničari je tokom pandemije COVID-19 postao očigledniji nego ikada prije. Blizu 300 patronažnih sestara/medicinskih sestara-tehničara porodične medicine u zajednici u 16 opština koje podržava Projekat jačanja sestrinstva u BiH (ProSes), nastavljaju u kućnim posjetama pružati usluge svojim pacijentima, prvenstveno najugroženijim osobama. Da bi mogli nastaviti raditi u punom kapacitetu tokom postojeće krize, neophodna im je adekvatna zaštita. 

ProSes je obezbijedio jednokratnu pomoć u vidu zaštitne opreme u vrijednosti od 64.225 KM za patronažne sestre u 16 domova zdravlja sa kojima ima uspostavljenu saradnju, i to u Banjaluci, Bijeljini, Brčkom, Doboju, Derventi, Livnu, Mostaru, Odžaku, Stari Grad Mostar, Orašju, Prijedoru, Prnjavoru, Tomislavgradu, Tuzli, Zenici i Vitezu. Paket zaštitne opreme uključuje zaštitna odijela, kape, rukavice, maske, zaštitu za obuću, te sredstva za dezinfekciju ruku. Pored toga, Projektom su nabavljeni i zaštitni viziri koje je besplatno izradio Univerzitet u Zenici – uz podršku USAID-ovog programa „Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative“ (BHRI)” koji implementira Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Sva oprema biće isporučena domovima zdravlja od 15. do 22. maja 2020. godine. 

I pored uloženog truda i doprinosa nadležnih institucija, postoji potreba za dodatnom zaštitnom opremom, jer svaka kućna posjeta zahtijeva korištenje novog kompleta opreme da bi se spriječilo potencijalno prenošenje virusa iz jednog u drugo domaćinstvo ili u dom zdravlja. Adekvatnom zaštitom medicinskih sestara, sprečava se mogućnost njihovog inficiranja i obolijevanja, koje bi moglo dovesti do toga da nema dovoljno zdravstvenih radnika da se brinu o potrebama stanovništva.    

  

Pandemija COVID-19 je novo iskustvo za zdravstvene radnike. Zbog toga će patronažnim sestrama biti obezbijeđena edukacija putem video materijala i online obuke. Onima koji su iskazali potrebu, u narednom periodu pružiće se i psihološka podrška u saradnji sa Projektom mentalnog zdravlja u BiH.

Projekat jačanja sestrinstva u BiH od 2012. godine intenzivno pruža podršku relevantnim partnerima u oblasti regulisanja sestrinske profesije, standardizacije usluga, obrazovanja medicinskih sestara i jačanja strukovnih udruženja. Projekat finansira Vlada Švicarske a provode Fondacija fami (BiH) i Ženevske univerzitetske bolnice.

Kontakt osoba:

Fondacija fami-Projekat jačanja sestrinstva u BiH, Ines Katić-Vrdoljak, +387 61 222 798, ines@fondacijafami.org

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!