Četvrtak, 25. Aprila 2024.
11.8 C
Prijedor

PODRŠKA  RAZVOJU ZDRAVSTVENE ZAŠTITE U ZAJEDNICI

NAJNOVIJE VIJESTI

Domu zdravlja Prijedor danas je uručena donacija u vidu medicinske i nemedicinske opreme. Donaciju vrijednu 48.000 KM obezbijedila je Vlada Švajcarske, a uručlila ju je Barbara Datviler Šojer, direktor za saradnju u Amdasadi Švajcarske u BiH.

Pored navedenog uloženo je i 130.000 KM za edukaciju i praktično osposobljavanje 31 medicinske sestre. Donirana oprema i obuka dio su projekta “Jačanje sestrinstva u Bosni i Hercegovini – ProSes”, koji za cilj ima unapređenje zdravstvenih usluga u zajednici, prije svega kroz kućne posjete medicisnkih sestara.

Datviler Šojer
Barbara Datviler Šojer, direktor za saradnju u Amdasadi Švajcarske u BiH

– U proteklih 20 godina Švajcarska je uložila 50 miliona KM u reformu zdravstvenog sistema u BiH. Prioritet je razvoj kvalitetne zdravstvene zaštite koja je dostupna svim građanima. Kako bi se ovo ostvarilo, u naredne četiri godine planirane su investicje u vrijednosti 25 miliona KM – poručila je Datviler Šojer.

Ona je izrazila zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima projekta u Prijedoru. U prethodnih šest mjeseci obavljeno je oko 500  kućnih posjeta, medicinske sestre su po prvi put obavile sistematske prglede za preko 5.000 pacijenata.

Sertifikate sestrama koje su prošle obuku  uručio je Dragan Bogdanić ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

– Želim da izrazim zahvalnost Vladi Švajcarske na svim projektima koji su pomogli razvoj našeg zdravstvenog sistema, a prije svega ne one koji se odnose na edukacije zdravstvenih radnika – rekao je Bogdanić. Na ovom projektu zahvalna je i dr Slavica Popović, direktor prijedorskog Domu zdravlja.

Slavica Popović
dr Slavica Popović, direktor prijedorskog Domu zdravlja

– Donacijom smo dobili jedno vozilo, računarsku opremu, opremu za sestrinske torbe te namještaj za prostoriju za sestrinske konsultacije. Ali ono što je najvažnije, velika su sredtsva uložena u edukaciju sestar iz oblasti zdravstvene njege u zejednici – navela je dr Popović.

Ukupna vrijednost projekta ProSes na nivou cijele države iznosi oko 8 miliona KM.

Z. J.

foto: Giga