4.8 C
Prijedor
Utorak, 28 Novembra, 2023

PODRŠKA STEVANDIĆU DA BUDE KANDIDAT ZA PREDSJEDNIKA PARLAMENTA SRPSKE

Najnovije vijesti

Predsjedništvo Ujedinjene Srpske saglasilo se sa prijedlogom da lider ove stranke Nenad Stevandić bude kandidat za predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske.
Nakon sjednice Predsjedništva Ujedinjene Srpske u Banjaluci, Stevandić je rekao novinarima da je Predsjedništvo stranke odlučilo da Kostadin Vasić bude šef poslaničkog kluba u Narodnoj skupštini, a njegov zamjenik Mirela Kajkut.

Stevandić je rekao da su medijske špekulacije da je tražio poziciju ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske, kao i da je Kostadin Vasić kandidat za ministra rada i boračko-invalidske zaštite.

“Nisam nikada tražio poziciju ministra unutrašnjih poslova”, dodao je Stevandić.

On je rekao da je vladajuća kolicija načelno dogovorila da bi Ujedinjenoj Srpskoj trebalo pripasti jedno ministarsko mjesto, navodeći da ova stranka još nema imena kandidata za ministra, niti o kojem ministarstvu je riječ.

Stevandić je naveo da Predsjedništvo Ujedinjene Srpske podržava kandidate koje će predložiti SNSD, te da će poslanici Ujedinjene Srpske glasati za te liste kako bi obezbijedili četiri delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

“Dogovorili smo se da u nastavku pregovora sa koalicionim partnerima jedan od kriterijuma za formiranje vlasti bude da se vlast formira proporcionalno osvojenim glasovima i mandatima”, istakao je Stevandić.

On je pojasnio da to znači da taj količnik bude za mandatni period za četiri godine kako se ne bi dešavalo da razni prelasci to koriguju i da onda bude neka vrsta političke nestabilnosti.

Stevandić je rekao da Ujedinjena Srpska ostaje potpuno jedinstvena u sprovođenju svojih politika koje usvaja na stranačkim organima.

On je naveo da je Predsjedništvo Ujedinjene Srpske analiziralo izborne rezultate, koji su 54 odsto veći nego na prethodnim opštim izborima.

“Ujedinjena Srpska je očekivala više s obzirom da smo stranka koja želi da nastavi da raste”, istakao je Stevandić i zaključio da treba da se urade analize po opštinskim i regionalnim odborima.

SRNA