Muzička škola “Savo Balaban” organizovala je sinoć donatorski koncert pod nazivom “Veče klavira”. Sav prihod od ulaznica, namijenjen je za podršku i dalje usavršavanje dva vrlo talentovana i višestruko nagrađivana učenika ove muzičke škole, Filipa Dukića i Nikole Đorojevića.

Filip i Nikola su drugi razred srednje Muzičke škole “Savo Balaban”. Klavir su zavoljeli još od malih nogu. Od osnovne škole učesnici su na brojnim takmičenjima, a danas zajedno broje preko 100 nagrada i priznanja. Nikola je prošle godine osvojio prvu nagradu na prestižnom Međunarodnom takmičenju pijanista “Piano talent 2019” u Milanu. Dobro je započeo i ovu godinu. Pohvalio se prvom nagradom i laureatom takmičenja u Šapcu, te drugom nagradom u Beogradu. Kako kaže, sada se priprema za takmičenja u Varaždinu, Bijeljini i za banjalučki Bijenale.

– Klavir sviram od sedme godine. Posmatrajući svoju sestru kako svira, zavolio sam ovaj instrument. Uz talenat, potrebno je mnogo rada i truda kada je klavir u pitanju, da bi se ostvarili dobri rezultati na takmičenjima – dodao je Nikola.

Filip je takođe dobitnik brojnih nagrada i priznanja na takmičenjima u RS, BiH, Italiji i Francuskoj.  Sprema se za ista takmičenja kao i Nikola. – Jedan drugom jesmo konkurencija na takmičenjima, jer obično idemo na ista takmičenja, ali smo prije svega, dobri drugari – rekao je on.

Ideja za ovaj koncert potekla je od njihovih profesora klavira, Brankice Crnogorac i Anđele Lajić, ali u rukovodstva muzičke škole, na čelu sa direktorom, Aljošom Novakovićem.

– Njih dvojica su skromni i dobri učenici, koji zaslužuju podršku od svih nas iz ovog grada. Mi takođe planiramo posjetu eminentnim pedagozima, koji i nama prenose svoja iskustva, a takmičenja su takođe jedan segment njihovog daljeg usavršavanja – rekla je Lajića.

-Za njihov uspjeh zaslužene su njihove profesorice. Iskreno se nadamo da će njihov talenat prepoznati i naš grad i naše društvo. Ja ne sumnjam u njihov napredak, jer pred njima je svijetla budućnost – rekao je Novaković. 

Koncert je upotpunio i nastup Anete Šurlan, profesora solo pjevanja. Zahvalili su se svim građanima koji su došli na ovaj koncert i kupovinom ulaznice podržali ova dva talentovana učenika. Sva prikupljena sredstva biće usmjerena za njihova predstojeća regionalna i međunarodna takmičenja. 

M.Šodić

PrethodniUBJEDLJIVA POBJEDA “HUNTERS-a”
SlijedećiDVA ZLATA I JEDNO SREBRO NA PRVENSTVU BiH ZA KBS “RUDAR”