Na Krajiškoj ljepotici i ove godine okupili su se ljubitelji stiha i lijepe pisane riječi na 45. Književnim susretima. Svoje stihove govorili su pjesnici Dragan Kolundžija, Ljubivoje Ršumović, Đorđo Sladoje, Mošo Odalović, Ranko Preradović, Aleksandra Čvorović, Dejan Aleksić i Zdravko Miovčić.

Ovogodišnjem dobitniku nagrade za životno djelo “Književni vijenac Kozare” Milovanu Danojliću novčanu nagradu i statuu “Ljubijski rudar” uručio je generalni direktor rudnika “Arselor Mital Prijedor” Mladen Jelača.

– Zahvalan sam mnogo i Prijedoru i Kozari i ovim divnim ljudima koji su me se sjetili i koji poštuju moj rad. Drago mi je što sam u ovom kraju kojeg volim i što sam sa ljudima kojima sam zahvalan za pažnju koju mi ukazuju –  rekao je Danojlić.

Poetskom času prethodilo je polaganje cvijeća na spomen-bistu Skendera Kulenovića.

– Ovim susretima odajemo pomen junacima Kozare i Skenderu koji je opjevao junaštvo sa ovih prostora u teškim vremena. To junaštvo je nama omogućilo da sada mirno živimo. Ovo je naša obaveza i grad Prijedor i naše susjedne opštine godinama će da njeguju ovu tradiciju – poručio je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

Književni susreti na Kozari završavaju se večeras, onako kako su i počeli, stihovima. U Galeriji 96, tačno u 20.00 časova, zakazano je “Veče laureata”. Domaćin i organizator manifestacije “Književni susreti na Kozari” je grad Prijedor, saorganizatori Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, te opštine Novi Grad, Laktaši, Srbac, Gradiška, Kostajnica, Kozarska Dubica i grad Banjaluka.

M.Stegić

foto: Giga

PrethodniVELIKI JUBILEJ TK „DR MLADEN STOJANOVIĆ“ OBILJEŽAVA „BIJELIM TURNIROM“ (FOTO)
Slijedeći„SOKOLOVI” SA LIDERSKE POZICIJE SKINULI  “RUDAR-PRIJEDOR” (FOTO)