18.8 C
Prijedor
Četvrtak, 21 Septembra, 2023

POETSKIM ČASOM NA PALEŽU POČELI KNJIŽEVNI SUSRETI NA KOZARI

Najnovije vijesti

Polaganjem cvijeća i poetskim časom na Paležu, u srcu planine Kozare, gdje je Skender Kulenović poslije ofanzive na Kozari 1942. godine prvi put pročitao svoju poemu “Stojanka majka Knežopoljka”, danas su počeli 44. Književni susreti na Kozari.
U programu pod nazivom “Na licu mjesta” učestvovali su pjesnici zavičajnog kruga Kristina Plavšić iz Novog Grada, Dajana Balaban iz Kozarske Dubice i Siniša Tešanović iz Kostajnice, a u prisustvu predstavnika gradova i opština saorganizatora i izviđača Prijedora i Kozarske Dubice.

Skenderova čuvena poema nastala je kao pjesničko svjedočanstvo užasa ustaškog klanja srpskih civila na Kozari.

Ovogodišnji Književni susreti na Kozari nastavljaju se u petak, 16. septembra, kada će u gradskoj čitaonici biti održano književno veče posvećeno Svetozaru Koljeviću pod nazivom “Kozara Koljeviću”.

Laureat ovogodišnjih Književnih susreta na Kozari je književnik Zoran Kostić, kojem će nagrada “Skender Kulenović” biti uručena na centralnoj manifestaciji susreta na Kozari 24. septembra.

Svoje stihove na legendarnoj Kozari govoriće Tatjana Bijelić, Milovan Marčetić, Mošo Odalović, Stevan Tontić, Miroslav Maksimović, Ranko Pavlović, Matija Bećković i Dara Sekulić.

Organizator i generalni pokrovitelj je grad Prijedor, saorganizatori su grad Banjaluka i opštine Laktaši, Srbac, Gradiška, Kostajnica, Novi Grad i Kozarska Dubica, pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a sponzor kompanija “Arselor Mital” Prijedor.

izvor: srna