POHOD NA MOSOR – Kozarski Vjesnik – Radio televizija Prijedor
Home Vijesti POHOD NA MOSOR

POHOD NA MOSOR

0

Članovi PD “Klekovača“ zajedno sa članovima PD ,,Kozara“ iz Banja Luka popeli su se na najviši vrh Mosora – Veliki Kabal, a osvojili su i najviši vrh planine Kozjak – Veli Vrj.

U ranim jutarnjim časovima, iz Banja Luke je organizovan polazak prema Splitu.  Po dolasku, napravljen  je kratak predah, odakle smo se uputili u mjesto Sitno Gornje, udaljeno od grada 21 km odakle je započet uspon na Mosor.  Preko proplanka, planinarskom stazom stiglo se do planinarskog doma „Umberto Girometa“ smještenog na 868 m.n.v. Šetnja je nastavljena dalje stazom koja vodi po kamenjaru obraslom u nisko rastinje i travu uz mnogo raznolikog planinskog cvijeća, gdje se došlo do vrha Osoje (980 m.n.v.).

Dalje nas je staza vodila prema Vickovom Stupu (n/v 1325 m) uslijedilo je zajedničko fotografisanje i uživanje u prekrasnom vidikovcu po lijepom i sunčanom danu. Nakon odmora nastavljena je šetnja  grebenskom stazom, preko vrha Ljubirna 1.331 m.n.v. u pravcu Velikog Kabla, pri čemu je uslijedila stjenovita šetnja grebenom stazom. Usljedio je dolazak na Veliki Kabal, a sa svojih 1.339 m.n.v. najviši je vrh Mosora, izdaleka je prepoznatljiv po velikom drvenom krstu  koji je postavljen na njemu. Planinari su uživali u fantastičnom pogledu na srednjodalmatinska ostrva, te prema Dugopolju i Sv. Juri – Kozik, Omišku Dinaru i Biokovo. Povratak je usljedio zavojitom stazom, kamenjarom do prijevora, a potom  prilično strmo nizbrdo kroz visoku makiju.  Staza je bila duga oko osam km i 700 m sa ukupno provedenim vremenom oko sedam sati.

Usljedio je povratak prema planinarskom domu ,,Putalj“  (460 m.n.v.) smješten na malom obronku podno južne stijene Kozjaka, na mjestu s izvanrednim panoramskim vidikom na Split s okolinom, Kaštela i Kaštelanski zaljev. Dio ekipe odlučio se na uspon na najviši vrh Kozjaka, dok su ostali uživali u pogledu i zracima sunca.

Od planinarskog doma “Putalj” krenulo se dobro obilježenom planinarskom stazom, koja kreće iza doma prema sjeveru- sjeveroistoku. U prvom dijelu vodi siparom, a nakon prelaska  sipara  nastavlja lijepo građena staza, po višestrukim serpentinama penje se lagano najprije kroz nisko raslinje, nastavlja tipičnim dalmatinskim kamenjarom sve do izlaska na greben i prijevoj Vrata (n/v 653 m).   Potom se dobro markiranom stazom uputilo laganom šetnjom do crkvice Sv.Luke izrađena u 14.vijeku, kako spomen ploča kazuje „žuljevitim rukama  pradjedova“. Sa zapadne strane crkvice Sv. Luka nalazi se najveći vrh Kozjaka – Veli vrj s nadmorskom visinom 779 m. Na samom vrhu se nalazi zatvoreni vojni objekt. Nakon pauze i zajedničke fotografije, usljedio je povratak nazad prema planinarskom domu.

Dvodnevna planinarska akcija, je završena višesatnom posjetom radu Splitu, gdje su planinari proveli ostatak vremena, kako u kupanju tako i posjeti ,,Dioklecijanove palače“, splitske rive, Matejuške, marmontove ulice, Sustipana itd.

Uz pjesmu i zvuke gitare u večernjim časovima usljedio je povratak  kući. Vidno raspoloženi i prepuni utisaka i planovima za neki novi pohod. Do tada uz planinarski pozdrav – Vedro!

Darko Dragić

Član PD “Klekovača”

NO COMMENTS

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!
Exit mobile version