Dolaskom toplijih dana, inspektori za hranu vrše pojačane kontrole lako kvarljivih namirnica.  Siniša Đaković, inspektor za hranu i ovlašteni zdravstveni inspektor, kaže da je do sada utvrđen mali procenat nepravilnosti. Što govori da se većina subjekata u našem gradu pridržava propisanih mjera i vodi računa o ispravnosti proizvoda koje prodaju.

– Tu prvenstveno mislimo na sladolede, kolače, proizvode od mesa, mlijeka i jaja. Kontrole se vrše tokom cijele godine, ali je rad na terenu intezivniji u ovom periodu. Kao i u svakoj branši, dešavaju se određene nepravilnosti. Inspektori su na terenu, a gdje utvrde određene nepravilnosti postupaju u skladu sa svojim nadležnostima. Preduzetnici i pravna lica to uglavnom ispoštuju – rekao je Đaković i dodao da u ovom periodu nije bilo prijava od strane građana, kada je ova oblast u pitanju. Za subjekte koji se bave proizvodnjom i prometom hrane, a ne poštuju propisane mjere, slijede sankcije od od 500 do 2.300 KM.

Apel građanima je da širom otvore oči prilikom kupovine, te da posebno obrate pažnju na datum proizvodnje i rok upotrebe proizvoda koje kupuju.

M.Šodić

PrethodniSTOTINJAK NOVIH PARKING MJESTA (video)
SlijedećiPOSEBNA SJEDNICA O MAJSKIM POPLAVAMA (video)