“Za život sa manje boli”, naziv je on line peticije, koju su pokrenuli roditelji djece oboljele od dijabetesa tipa 1 i oboljeli od te bolesti u Bosni i Hercegovini. Njihov zahtjev je da BiH nabavi senzore za mjerenje nivoa šećera u krvi, kako bi ono bilo bezbolno.

Osim toga, pomoću senzora moguće je bolest kontinuirano držati pod kontrolom, tvrdi Jelena Škrbić Radić, jedan od pokretača peticije. – Senzor nam pokazuje koje je stanje šećera trenutno, da li raste, da li opada, tako da mi sa tim pokazateljom možemo da izbjegnemo sve posljedice koje nosi bolest – dodaje ona.

Nataša Končar iz Prijedora, majka desetogodišnjeg dječaka, kojem je prije devet godina dijagnostifikovan dijabetes tipa 1 kaže da  život sa ovom bolešću nije nimalo jednostavan, naročito za djecu. Dešavalo se da u toku dana čak 20 puta mjeri novu šešera u krvi, a bockanje iglom zna bili izuzetno bolno i komplikovano.

U posljednje vrijeme iz Njemačke nabavlja senzor “Libre”, pa mjerenje šećera za njenog mališana više nije noćna mora. -U 15 dana je samo jedan ubod. Sam način mjerenja kontrole bolesti sa “Librom”  je fantastičan. Tu je uvid u šećernu bolest kontinuiran, prstići ga ne bole. Prije dvije godine je moj dječak imao i uplani proces na prstu – tvrdi Končareva.

Naše sagovornice kažu da će inicijativu za nabavku senzora predati Narodnoj skupštini Republike Srpske, ali i drugim instutucijama BiH. Hrvatska i Crna Gora jedne su od zemalja regiona, koje su uspješno riješile ovaj problem i koje posjeduju pomenute senzore.

 

B.D.

PrethodniU nedjelju “Kozarske poklade”
SlijedećiPASTE I ČETKICE ZA DJECU U VRTIĆU