Četvrtak, 25. Aprila 2024.
9.8 C
Prijedor

POKRENUTA ON LINE PETICIJA “ZA ŽIVOT SA MANJE BOLI”

NAJNOVIJE VIJESTI

“Za život sa manje boli”, naziv je on line peticije, koju su pokrenuli roditelji djece oboljele od dijabetesa tipa 1 i oboljeli od te bolesti u Bosni i Hercegovini. Njihov zahtjev je da BiH nabavi senzore za mjerenje nivoa šećera u krvi, kako bi ono bilo bezbolno.

Osim toga, pomoću senzora moguće je bolest kontinuirano držati pod kontrolom, tvrdi Jelena Škrbić Radić, jedan od pokretača peticije. – Senzor nam pokazuje koje je stanje šećera trenutno, da li raste, da li opada, tako da mi sa tim pokazateljom možemo da izbjegnemo sve posljedice koje nosi bolest – dodaje ona.

Nataša Končar iz Prijedora, majka desetogodišnjeg dječaka, kojem je prije devet godina dijagnostifikovan dijabetes tipa 1 kaže da  život sa ovom bolešću nije nimalo jednostavan, naročito za djecu. Dešavalo se da u toku dana čak 20 puta mjeri novu šešera u krvi, a bockanje iglom zna bili izuzetno bolno i komplikovano.

U posljednje vrijeme iz Njemačke nabavlja senzor “Libre”, pa mjerenje šećera za njenog mališana više nije noćna mora. -U 15 dana je samo jedan ubod. Sam način mjerenja kontrole bolesti sa “Librom”  je fantastičan. Tu je uvid u šećernu bolest kontinuiran, prstići ga ne bole. Prije dvije godine je moj dječak imao i uplani proces na prstu – tvrdi Končareva.

Naše sagovornice kažu da će inicijativu za nabavku senzora predati Narodnoj skupštini Republike Srpske, ali i drugim instutucijama BiH. Hrvatska i Crna Gora jedne su od zemalja regiona, koje su uspješno riješile ovaj problem i koje posjeduju pomenute senzore.

 

B.D.