Polaganjem vijenaca na spomen obilježja borcima Odbrambeno otadžbinskog rata i Narodnooslobodliačkog rata danas je u Prijedoru obilježen Vidovdan,  krsna slava Vojske Republike Srpske i Dan proboja  obruča na Kozari 1942. godine.

-I pored novonastale situacije na prigоdan načim želimo obilježiti 28. jun,  Vidovdan,  koji je istovremeno i krsna slave Vojske RS, kao i dan proboja obruča na Kozari u Drugom svjetskom ratu. Tim povodom polažemo vijence na Centralnom spomen obilježju „Za krst časni“ u Prijedoru , mjesnom spomen obilježju poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata i NOB-a u Gornjim Orlovcima i na lokacijama velikog pokolja srpskog naroda Potkozarja u Velikom Palančištu i spomen obilježju borcima NOR-a na Patriji  – rekao je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, dodajući da se nastavlja tradicija sjećanja na poginule borce koji su svoj život dali za slobodu naroda ovog dijela Potkozarja.

Veljko Rodić predsjednik SUBNOR-a Prijedor rekao je da je ovaj datum vrlo značajan u istoriji srpskog naroda, kako u minulom otadžbinskom ratu, tako i NOB-u, jer na ovaj dan se obilježava 78 godina od proboja obruča na Kozari u kojem je spas našao samo jedan dio boraca i jedan dio srpskog naroda.

-Nažalost,  neprijatelj je kasnije uspio zatvoriti obruč i tad je nastala golgota naroda Kozare i Potkozarja koji je u najvećem broju završio u Jasenovcu, jednoj od najvećih klaonica ljudskog roda u dvadesetom vijeku- rekao je Rodić.

-Vidovdan je jedan od najradosnijih praznika učesnika Odbrambeno-otadžbinskog rata, jer je tog dana uspješno završena akcija proboja Koridora čime je spašen život civila velikog dijela Posavine i Krajine- rekao je Zoran Predojević, predsjednik Boračke organizacije Prijedora, čestitajući svim borcima 28. juni krsnu slavu VRS.

Predsjednik Udruženja  rezervnih vojnih starješina Prijedora, Radovan Rajlić čestitao je  krsnu slavu svim članovima udruženja kao i borcima odbrambeno-otadžbinskog rata .

-Nažalost,  zbog zdravstvenih prilika, izazvanih virusom korona, nismo u situaciji da, ove godine, organizujemo marš rezervnih vojnih starješina, ali smo danas tu da položimo vijence i zapalimo svijeće u pomen svim našim poginulim starješinama i saborcima VRS i MUP-a i da im na ovaj način još jednom se zahvalimo za sve ono što su učinili u toko ovog rata- rekao je Rajlić.

P.Š.