Polaznici Akademije političke odgovornosti posjetili su danas Skupštinu grada Prijedora, gdje su osim razgovora sa predsjednikom gradskog parlamenta i gradonačelnikom, imali priliku da se i sami okušaju u ulozi odbornika.

U skupštinske klupe sjeli su mladi političari iz devet političkih partija. I dobili su priliku da vide kako to zaista izgleda jedno skupštinsko zasjedanje, kako učestvovati u diskusijama, te postavljati odbornička pitanja.  Od 17 polaznika Akademije političke odgovornosti, njih 14 našlo se na kandidatskim listama na predstoječim lokalnim izborima,rekla je Murisa Marić, izvršni direktor Udruženja građana „DON“ koje je realizovalo akademiju.

– Za mnoge od njih ovo  je jedinstvena prilika da vide kako izgleda sjediti u skupštinskim klupama.  Da se upoznaju sa obavezama i odgovornostima koje ih čekaju nakon 15. novembra, ako budu izabarni za odbornike – rekla je Marićeva.

Predsjednik gradskog parlamenta Ajdin Mešić pozdravio je oragnizovanje ovakve akademije, izrazivši pri tom zadovoljstvo  što je u mogućnosti da ugosti novi naraštaj političara, za koje očekuje da će dati doprinos daljem razvoju grada.

– Smatram da je ovo jako korisno, jer su prošli nekoliko modula edukacije. I sve što su naučili treba i dalje da primjenjuju u svom budućem radu – rekao je Mešić.

Sa polaznicima akademije je razgovarao i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, koji je poručio da je upravo edukacija o odgovornosti u političkoj komnikaciji ključna kako bi se izbjegla politička previranja,  poput onih koja su pogodila Prijedor u posljednje dvije godine.

– Ja se nadam da će poslije ovih izbora politička scena u Prijedoru da se stabilizuje. A tome se ovi mladi ljudi i uče, da kulturu govora prilagode objektivnim potrebama i stanju društva. I očekujm da će izvući mnoge pouke iz akademije, i da će takva politčka scena djelovati stabilnije u skladu sa interesima grada Prijedora i Republike Srpske – izjavio je Đaković.

Projekat Akademije političke odgovornosti realizuje se zahvaljujući podršci programa BHRI, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj.

Z.J.