Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske obilježiće Dan policije – 4. april, ali za razliku od prethodnih godina, zbog epidemije virusa korona, neće biti organizovanog programa i niza planiranih aktivnosti.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske rečeno je Srni da će u prisustvu najužeg rukovodstva Ministarstva biti položeni vijenci i služen parastos na Centralnom spomen-obilježju kod sjedišta MUP-a u Banjaluci za 782 poginula policajca u odbrambeno-otadžbinskom ratu i organizovano dobrovoljno davanje krvi.

“Osim ovoga, sve organizovane aktivnosti smo obustavili. Bio je predviđen niz događaja – sportske aktivnosti, dan otvorenih vrata, taktičko-tehnički zbor, vježba pripadnika policije, ali je sve odgođeno zbog sadašnje situacije”, naveli su u MUP-u Srpske.

Policija, kao jedina oružana formacija, stub je očuvanja bezbjednosti Republike Srpske, a njeni pripadnici svakodnevno brinu o bezbjednosti građana i njihove imovine širom Srpske.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da policija uspješno radi na svim zadacima koji su joj povjereni, posebno kada je riječ o čuvanju javnog reda i mira, borbe sa organizovanim kriminalom i svim oblicima teškog kriminaliteta.

“U tome smo u protekloj godini imali veoma dobre i zapažene rezultate i veoma je bitno da smo održali bezbjednost na teritoriji Srpske”, istakao je Lukač.

Pripadnici policijskih formacija dali su veliki doprinos formiranju i odbrani Republike Srpske, a u ratu su živote položila 782 policajca. Policija Republike Srpske formirana je 4. aprila 1992. godine i izvršna je institucija, operativni i istražni organ MUP-a. Na njenom čelu je direktor Policije, a trenutno tu dužnost obavlja Darko Đulum.

Glavne organizacione jedinice Policije Republike Srpske su policijske uprave koje su u skladu sa formacijskim promjenama iz 2017. godine naslijedile nekadašnje centre javne bezbjednosti.

Za složenije policijske zadatke zaduženi su pripadnici Žandarmerije, a najelitnija formacija je Specijalna antiteroristička jedinica.

SRNA

PrethodniMUP – GARANCIJA ZA BEZBJEDNOST GRAĐANA I STABILNOST SRPSKE
SlijedećiVIRUS POTVRĐEN KOD 25 LICA