Srijeda, 24. Aprila 2024.
7.8 C
Prijedor

POLICIJA UPOZORAVA NA OPASNOSTI  JEZIVE  IGRE  „PLAVI KIT“

NAJNOVIJE VIJESTI

Uz ocjenu da je stanje  na području koje pokriva PU Prijedor  stabilno i dobro, Dalibor Ivanić, načelnik Policijske uprave Prijedor, upozorio je danas na redovnoj konferenciji za novinare i na opasnosti koje nosi jeziva onlajn igra „Plavi kit“. O tom su kako je rekao, nakon obavijesti Interpola, koja je stigla u sjedište MUP-a  RS  obaviještene sve policijske stanice koje su zadužene i za kontakt sa školskim ustanovama.

„ Radi se o opasnoj igri „Izazov plavog kita“  koja se širi društvenim mrežama. Navodno ima nekih 50 nivoa igre koje su destruktivnog karaktera, na kraju i suicidnog  koje navode žrtvu, odnosnu učesnike igre na samodestruktivne radnje. Ono po čemu se može prepoznati učešće u jednoj takvoj igri  su povrede na tijelu u smislu crtanja oštrim predmetom  određenih crteže na koži.

Obavijestili smo teren da kontaktiraju sve školske ustanove, odnosno apelujemo i sada i građanima i roditeljima  ukoliko bi došli do bilo kakvih saznanja  u vezi s tim da ih podijele s policijom kako bi se zajedno sa školskim ustanovama, socijalnim i ostalim institucaijama  preduzele potrebne mjere i radnje.“, naglasio je danas Ivanić.

On je na konferenciji za novinare iznio i  podatak da je ukupna rasvijetljenost krivičnih djela u četvrtom mjesecu iznosila 85,5  odsto, kao i da se u oblasti imovinskih krivičnih djela bilježi pozitivan trend smanjenja broja evidentiranih krivičnih djela i visok procenat rasvjetljenosti. S tim trendom je nastavljeno i u mjesecu maju gdje je tokom realizacije akcije kodnog naziva ”Taksi” rasvijetljeno dvanaest krivičnih djela te otkriveno osam počinilaca s područja Prijedora i Sanskog Mosta. Konferenciji za novinare u PU Prijedor prisustvovao je i Radomir Dukić, načelnik Sektora kriminilastičke policije.

M.Z.

foto: Giga