19.8 C
Prijedor
Srijeda, 31 Maja, 2023

POLITIČKI SUBJEKTI POTPISALI IZBORNI ETIČKI KODEKS

Najnovije vijesti

Grad Prijedor i Misija OEBS-a u BiH organizovali su danas ceremoniju potpisivanja Izbornog etičkog kodeksa. U Prijedoru je ovaj kodeks potpisalo osam političkih stranaka, jedna koalicija i dva nezavisna kandidata. Izborni etički kodeks predstavlja dogovorni planski akt političkih subjekata za predstojeće lokalne izbore, povodom zvaničnog početka izborne kampanje. Političke stranke, koalicije i nezavisni kandidati, potpisivanjem Kodeksa, prihvataju principe kojima će se rukovoditi tokom izborne kampanje, kao što su pravednost, zakonitost, transparentnost, te uzdržavanje od govora mržnje. Istakao je to danas i Dmitri Iordanidi, zamjenik šefa Misije OEBS-a u BiH, koji kaže da se većina političkih subjekata odazvala potpisivanju Kodeksa.

Mi u OEBS-u smatramo da su lokalni izbori od posebnog značaja. To je prilika da se odluči ko će biti vlast na lokalnom nivou, koji je najbliži građanima BiH-a, oba entiteta i građanima Prijedora. Iskreno vjerujem da je to prilika za političke subjekte, ali i stanovništvo, da zajedno vide na koji način poboljšati uslove života na ovom prostoru i izbjegnu zapaljivu i huškačku retoriku te da pričaju o konkretnim problemima za koje su građani zabrinuti – istakao je Iordanidi. On vjeruje da će se potpisnici ovog dokumenta, kao odgovorni politički subjekti, pridržaviti obaveza iz Kodeksa.

Borislav Marić, predsjednik GO Prva SDS, kaže da su u ovoj stranci zadovoljni potpisivanjem Izbornog etičkog kodeksa.

– Na osnovu pozitivnog iskustva koje imamo s Misijom OEBS-a, vjerujem  da će i ovi izbori biti fer, korektni i pošteni te da će do izražaja doći volja naroda na osnovu koje će biti formirana vlast – istakao je Marić.

Dragutin Rodić, predsjednik GO DNS, naglašava da Izborni etički kodeks prije svega ima veliku moralnu snagu i obavezu.

– On sadrži, između ostalog, i osnovne principe politike Demokratskog narodnog saveza, a to je da se poštuje Izborni zakon BiH, da se poštuju etički kodeksi kada je u pitanju uzdržavanje od govora mržnje, fer kampanja, programska kampanja, što će sve Demokratski narodni savez u ovim izborima da realizuje – istakao je Rodić.

Ideju o potpisivanju Izbornog etičkog kodeksa podržao je Sulejman Draganović, nezavisni kandidat za odbornika za Skupštinu grada.

-Kao čovjek iz naroda, koji želi poštene i fer izbore, smatram da je to u redu. Smatram da na ovim izborima, u jednoj ravnopravnoj izbornoj borbi,  nezavisni kandidati trebaju dobiti iste šanse kao oni stranački – podvukao  je Draganović.

Milovan Polovina, v.d. sekretara Skupštine grada Prijedora, kaže da je Skupština grada, u saradnji s Misijom OEBS-a u BiH, radila na izradi prijedloga etičkog kodeksa koji uključuje izvode iz Izbornog zakona, te fer i demokratske procedure neophodne za sve, pa tako i ove lokalne izbore.

– U izradi ovog etičkog kodeksa učestvovalo je ukupno 25 jedinica lokalne samouprave na nivou BiH. Pored jedinica lokalne samouprave, velik doprinos su dale kolege iz civilnog društva, uz podršku Misije OEBS-a u BiH- istakao je Polovina.

Prije Prijedora, Izborni etički kodeks potpisan je u  Jajcu i Tesliću, a potpisivanje će biti nastavljeno u više gradova širom BiH.  

M.Z.

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!