-0.2 C
Prijedor
Utorak, 5 Decembra, 2023

POLJOPRIVEDNICI PREUZELI MAŠINE, OPREMU I ALAT

Najnovije vijesti

Više od 20 poljoprivrednika iz Republike Srpske danas su u Banjaluci, u prisustvu predsjednika Srpske Milorada Dodika i ministra spoljnih poslova Mađarske Petera Sijarta, preuzeli poljoprivredne mašine iz prvog kontingenta u okviru projekta podrške koji finansira mađarska Vlada.
Podjeli mašina, opreme i alata prisustvuje, između ostalih, srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Savo Minić, Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Željko Budimir i ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Srpske Zlatan Klokić.

Svečanoj podjeli ispred Poljoprivrednog fakulteta u banjalučkom kampusu prisustvuju i predstavinci akademske zajednice i privrede Republike Srpske.

Podjelu organizuje Fondacija za održivi razvoj “Progresus” iz koje je Srni prethodno rečeno da se u narednim sedmicama očekuje isporuka još oko 100 mašina u cijeloj Republici Srpskoj i Brčko distriktu.

Iz te fondacije su naveli da su ugovore o finansijskoj podršci za nabavku poljoprivredne mehanizacije po osnovu odluke o dodjeli bespovratnih sredstava za Javni poziv “BTP-22” potpisala 653 poljoprivredna proizvođača za ukupni iznos subvencija koji finansira Vlada Mađarske veći od devet miliona evra.

Najveći dio od 1.200 mašina koje se nabavljaju u okviru ovog programa biće isporučen u julu, avgustu i septembru.

Iz “Progresusa” podsjećaju da je odluka o dodjeli bespovratnih sredstava poljoprivrednicima donesena 12. aprila, kada je i objavljena na internet stranici Fondacije.

Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima u Republici
Srpskoj i Brčko distriktu za nabavku poljoprivredne mehanizacije, opreme i alata mađarske proizvodnje otvoren je 1. septembra, a zatvoren 4. novembra 2022. godine.

SRNA