16.8 C
Prijedor
Nedjelja, 4 Juna, 2023

POLOŽENI VIJENCI I CVIJEĆE NA SPOMEN-OBILJEŽJE “ŽIVOT”

Najnovije vijesti

 Na Spomen-obilježje “Život” u Banjaluci danas je položen vijenac i cvijeće povodom obilježavanja 31 godine od smrti 12 beba u Kliničkom centru u Banjaluci zbog nedostatka kiseonika.
Vijenac su položile majke preminulih beba, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, izaslanici predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović.

Ruže je položila i delegacija srpskih predstavnika u institucijama BiH, Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, Ministarstva porodice, omladine i sporta Srpske, generalni konzul Srbije u Banjaluci Miloš Vujić, generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić.Počast su polaganjem ruža odali predstavnici Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, koja je organizator ovog obilježavanja, organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, delegacije gradova Banjaluka i Prijedor, kao i ustanova, te monogi pojedinci.

Odlukom Savjeta bezbjednosti UN u maju i junu 1992. godine bili su zabranjeni međunarodni letovi, čak i oni sa bocama kiseonika iz Beograda za Banjaluku, zbog čega je preminulo 12 tek rođenih beba koje su bile u inkubatorima.

Vojska Republike Srpske je nakon ovog tragičnog događaja probila koridor u Posavini i oslobodila pravac prema granici sa Srbijom, koji su do tada blokirale muslimanske i hrvatske snage.

Kao datum obilježavanja ovog događaja uzima se 22. maj, jer je na taj dan 1992. godine, zbog nedostatka kiseonika, umrla prva od 12 beba, a ostale su preminule do 19. juna te godine. SRNA

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!