3.8 C
Prijedor
Četvrtak, 30 Novembra, 2023

POLOŽENI VIJENCI NA SPOMENIK STRADALIM PRIPADNICIMA ŠESTOG ODREDA

Najnovije vijesti

U Zalužanima kod Banjaluke danas su položeni vijenci na spomenik 13 stradalih pripadnika Šestog odreda Specijalne brigade policije. U Centru za obuku MUP-a Republike Srpske vijenac je položila predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač i direktor Policije Republike Srpske Siniša Kostrešević.

Povodom obilježavanja 30 godina od osnivanja Šestog odreda Specijalne brigade policije vijence su položile delegacije Komande specijalne antiterorističke jedinice, predstavnici Centralnog odreda, bivši pripadnici Šestog odreda iz Banjaluke i iz drugih gradova Srpske, Boračke organizacije Republike Srpske, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, pripadnici MUP-a Srpske i delegacija grada Banjaluka.

Šesti odred je bio među elitnim specijalnim jedinicama, formiran je 1992. godineu Banjaluci, a do 1995. godine kroz njegove redove je prošlo 511 pripadnika.

Od 144 pripadnika Specijalne brigade policije koji su život dali za Republiku Srpsku, njih 13 bili su pripadnici Šestog odreda.

Odred je odlikovan Medaljom zasluga za narod, Karađorđevom zvijezdom prvog, drugog i trećeg reda, Ordenom Miloša Obilića pet puta i Medaljom Milana Tepića šest puta.

Pripadnici ovog odreda borili su se na ratištima širom Republike Srpske, a neke od akcija su učešće u proširenju Koridora, zaustavljanje prodora neprijatelja na Alibegovića kosi na bihaćkom ratištu, učešće u akciji izvlačenja civila iz Dvora na Uni.

SRNA