U povodu 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom, predstavnici gradske uprave i SUBNOR-a Prijedor po tradiciji  su položili  vijence na Spomen obilježeje partizanskog groblja na Urijama. 

-Drugi svjetski rat odnio je oko 50 miliona života. Najviše žrtava imala je Rusija, a na prostoru bivše Jugoslavije poginulo je 1. 706.000 ljudi, dok je sa područja Kozare poginuo svaki peti njegov stanovnik što u brojkama iznosi  oko 45 000 lica- rekao je Veljko Rodić predsjednik SUBNOR-a Prijedor podsjećajući na posljedice Drugog svjetskog rata i 75.  godišnjicu pobjede nad fašizmom.

-Imena poginulih boraca ispisana su na memorijalnom zidu spomenika na Kozari i nalaze se na osam partizanskih grobalja u Prijedoru i njegovoj okolini. Ipak, čovjeku najteže dođe kad se priča o stradanju djece. Nažalost Prijedor je u Drugom svjetskom ratu ostao bez 990 djece koji su ubijani na razne načine ili umoreni u nekom od brojnih logora-  rekao je Rodić

On je naglasio da je Prijedor u Drugom svjetskom ratu dao 10 narodnih heroja , da je iz ovog grada poginulo 2307 boraca i  oko 5000 civila . Iako je od Drugog svjetskog rata prošlo 75 godina ratne rane još uvijek nisu zarasle, rekao je Rodić.

-I u vrijeme pandemije koja nas je zadesila na dostojan način obilježavamo 9. maj, kao jedan od najznačajnijih datuma iz istorije ljudi s ovih  prostora- rekao je Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora .

-Slobodarski narod Kozare i Potkozarja obilježava 9. maj, Dan pobjede , sa željom  da se nigdje u svijetu ne ponovi ono što se desilo narodu ovog prostora  u Drugom svjetskom ratu.  Mi smo narod koji poštuje mir i ljudske razgovore i dogovore- rekao je Đaković.

Sadašnje mlade generacije trebaju nastaviti čuvati i njegovati slobodarsku tradiciju svojih predaka i svake godine podsjećati se na ono što su oni dali za slobodu ovih prostora, poručeno je sa današnjeg obilježavanja Dana pobjede.

P.Š.

PrethodniPAKETI ZA NOVOROĐENČAD U NEDJELJI CRVENOG KRSTA
SlijedećiJEDAN NOVI SLUČAJ ZARAZE U PRIJEDORU