U skladu sa instrukcijama Instituta za javno zdravstvo RS, u svim prijedorskim osnovnim i srednjim školama, te predškolskim ustanovama na snazi su pooštrene sanitarno-higijenske mjere. Riječ je o preventivnim mjerama  zaštite i  opreza zbog korona virusa. Dezinfikovane su školske klupe, hodnici, kvake na ulaznim vratima, u školskim toaletima, za učenike i nastavno osoblje, na vidljivom mjestu su sapuni i ubrusi. Higijena je i ranije bila na zavidnom nivou, napominju u  Srednjoškolskom centru, no sad su mjere pooštrene. Aleksandar Milješić, direktor  JU Srednjoškolski centar, kaže da su blagovremeno, još u februaru, nabavili neophodne  hemijske i medicinske preparate i uputama blagovremeno obavijestili učenike.

– Učenici su upoznati s mjerama preko oglasa, u razgovoru s odjeljenskim starješinama te na oglasnoj ploči Škole. Dakle učenici, radnici, svi zaposleni potpuno su informisani o preporukama Instituta. Smatramo da je veoma važno da svi pristupamo ozbiljno ovome, jer  je u regionu pojačano širenje virusa. Ne želimo da se to desi u našem gradu i Republici Srpskoj – kaže Milješić i naglašava da je Srednjoškolski centar za učenike medicinske struke, koji praksu obavljaju u bolnici, nabavio dovoljnu količinu zaštitnih maski i rukavica. Naglašava i da se češće provjetravaju prostorije, vrše kontrole i učestalije odlaganje otpada. Mjere Instituta za javno zdravstvo RS ozbiljno su shvatili i u Osnovnoj školi „Desanka Maksimović“. Direktor   Zdravko Budimir kaže da škola, koju pohađa 720 učenika, odiše čistoćom, u šta smo se i sami uvjerili. U svim sanitarnim čvorovima su sapun i ubrusi, sredstva za dezinfekciju u dovoljnim količinama.

– Svakodnevno vodimo računa o higijeni koja se provodi u skladu s preporukama. Uveli smo dodatne mjere i nastojimo da izbjegnemo eventualne opasnosti  koje bi se mogle pojaviti kada je u pitanju zdravlje djece i zaposlenih – kaže Budimir.

Inače, u skladu s preporukama Ministarstva prosvjete i kulture RS, svi školski izleti i ekskurzije van granica BiH, otkazani su do daljnjeg.

M.Z.

PrethodniObilježeno 68 godina Aerokluba “Prijedor” (video)
SlijedećiU TOKU JAVNI POZIV ZA JEDNOKRATNU NOVČANU POMOĆ (video)