Slučaj humanitarne organizacije „Hleb života“, od koje se očekuje da plati preko 10.000 KM carine i PDV-a na desetak humanitarnih pošiljki, koje su pristigle još 2014. godine, još uvijek čeka epilog.

Danko Malešević, izvršni direktor „Hleba života“

– Početkom godine počela su da stižu negativna rješenja iz Uprave za indirektno oporezivanje, koja se tiču ovih pošiljki. Mi smo već uložili pet žalbi, tačnije pokrenut je upravni postupak i očekujemo da sudovi riješe ovaj problem – rekao je Danko Malešević, izvršni direktor „Hleba života“.

Smatra da će presuda biti na strani humanitaraca, jer je prije 2014. pristiglo preko 50 sličnih pošiljki, koje su bile oslobođene plaćanja carine, a da se zakonski propisi nisu mijenjali.

– Pitam se da li znaju koliko jednoj porodici sa nepokretnom osobom znači besplatan paket pelena? Ali nadležni tumače zakone tako da se samo hrana može uvoziti bez carine – navodi Malešević.

Ostaje otvoreno pitanje zašto se čekalo tri godine otkako je pristigao prvi kamion, pa do prvog negativnog rješenja. Da su nadležni reagovali odmah, obustavili bi ostale pošiljke i do problema ne bi ni došlo, kaže Malešević. Kako bi prikupio novac za carinu, on je pokrenuo i humanitarni broj i sakupio 180 KM, na koje je morao da plati PDV.

Z.J.

foto: Arhiva

PrethodniPRED SEZONU SKIJANJA NA KOZARI (VIDEO)  
SlijedećiZIMSKA SLUŽBA SPREMNO DOČEKUJE SNIJEG