Četvrtak, 25. Aprila 2024.
11.8 C
Prijedor

PORICAO DA JE PROVOCIRAO PROFESORA, PA MU PUSTILI VIDEO SNIMAK

NAJNOVIJE VIJESTI

Šest srednjih škola, srednja muzička škola  i Centar “Sunce” u Prijedoru koje pohađa oko 2.800 učenika posljednje tri godine pokrivene su kamerama video nadzora. Valentina Sovilj, predsjednica aktiva direktora srednjih škola za regiju Prijedor ,pojašnjava da su pod  kamerama video nadzora  unutrašnjost i ulazi škola. U prvom planu bila im je,naglašava to, bezbjednost učenika.

Valentina Sovilj
Valentina Sovilj

-Osjećamo se sigurnije, a samim tim i bezbjednije.- kaže Sovilj. Dodaje da od postavljanja nadzora  u školama nije bilo nekih većih  incidentnih situacija, niti provala, ali jeste školskih nestašluka, pa i drskog ponašanja  prema profesorima gdje je dokaz upravo bio snimak s video nadzora.

srednje skole pod video nadzorom

– Učenik jedne srednje škole bio je jako drzak prema profesoru. I to na času koji je napustio. Poricao je drskost pa smo mu pustili snimak nakon čega je i disciplinski kažnjen- kaže Sovilj. Učenicima je video nadzor u početku bio zanimljiv, a sad po njenim riječima čak i zaborave da ga imaju.Tako su tri učenika prvog razreda prije mjesec dana  bila nemalo iznenađena  kad su im pokazali snimak na  kojem u jednoj od učionica prave haos,  “marljivo” slažući  nove školske klupe jednu na drugu.

Snimke sa školskog video nadzora po potrebi koristi i policija. Tako je po Valentininim riječima bilo prošle godine kada su otkriveni autori prijetećih grafita koji su osvanuli na jednoj od škola. Inače sredstva za nabavku video nadzora škole su same obezbijedile, Sovilj naglašava zahvaljujući domaćinskom poslovanju ali i pomoći grada koji im je uvijek pri ruci kad nešto zatreba.

Stevica Džogazović
Stevica Džogazović

Stevica Džogazović, predsjednik aktiva direktora Osnovnih škola prijedorske regije,  kaže da  većina gradskih škola, uglavnom iz preventivnih razloga, ima video nadzor koji pokriva i školska dvorišta.

M.Z. i D.St.

foto: Giga