12.8 C
Prijedor
Petak, 23 Februara, 2024

PORODICA MUJČIĆ PRAVI POTPUNO PRIRODNE SOKOVE I PEKMEZ

Najnovije vijesti

Porodica Mujčić iz Kozaruše posljednje četiri godine u omanjem pogonu u koji su uložili vlastita sredstva proizvodi potpuno prirodne sokove, pekmeze i džemove. Prvo je to bi samo sok od jabuke, a danas su to razno-razne voćne kombinacije i cijenjen proizvod, sok od aronije, koji imaju svoje kupce na području prijedorske, ali i banjalučke regije. Mirzet Mujčić priča da je sve počelo sasvim slučajno.

„Bilo je viškova voća iz vlastitog voćnjaka, imali smo mlin za mljevenje voća i pozajmili presu. Te prve godine napravili smo 200 litara soka bez bilo kakvog konzervansa, dodatka šećera, limuntosa… Riječ je o potpuno prirodnom proizvodu do kojeg smo došli uz mnogo truda, traganja za informacijama po internetu. Trebalo je i dosta vremena, ali i savjeta koji ponekad i nisu bili besplatni“, kaže Mirzet koji više vrsta odličnih i prirodnih sokova, ali i pekmez od jabuke i tradicionalno dobar džem od šljive proizvodi zajedno s bratom Fikretom, suprugom Mensijom, majkom Subhom i ocem Bahrijom.

„Za sokove smo zaduženi brat, ja i otac, a supruga i majka imaju recepture za pekmez i džem. Mujčići su od davnina imali svoj voćnjak koji smo porodično obnavljali.  I najviše je u njemu  bilo jabuka, od kojih se onda, prije više od pola vijeka, pravila rakija, med od jabuke, pekmez. Sad je to potpuno drugačije“, kaže Mirzet i dodaje da su nakon prvih 200 litara soka u naredne tri godine ovom porodičnom biznisu pristupili mnogo ozbiljnije.

Prošle godine tako su proizveli četiri hiljade litara prirodnog soka i u svom mini pogonu, u okviru uslužne djelatnosti preradili 24 tone voća i proizveli 12.000 litara soka. Mirzet ne krije da se radi naporno, naročito u jeku proizvodnje koji intenzivno traje od polovine avgusta do polovine novembra.

„Tad se najviše radi. Rano ustajemo i po cijeli dan smo u ovom poslu. Još uvijek to nije biznis od kojeg se može pristojno živjeti, no dobro dođe kao dopuna za kućni budžet“, kaže Mujčić koji je zadovoljan i prodajom, jer ono što proizvedu uglavnom jako brzo dolazi do kupaca koji kad dođu kod njih  kući obično nose veče količine voćnog eliksira.

„Ide uglavnom na gajbe. Nedavno smo u jednom danu prodali 200 litara raznh vrsta sokova. Planiramo i proširenje kapaciteta, nabavku još neke opreme uz onu koju smo ranije nabavili u Zagrebu i Austriji, daljnje uređenje prostora u kojem proizvodimo ove sokove. Ima sve više zahtijeva za uslužnom djelatnošću, a i potražnja za pekmezom je sve  veća. Sa sadašnjim kapacitetima dnevno možemo proizvesti između 300 i 400 litara  prirodnog soka a potrebe su veće.  Planiramo proizvodnju i još nekih novih proizvoda, poput pekmeza od višnje i naravno kompota. I sve to da ponudimo marketima, tržnim centrima i narvano restoranima“, kaže Mirzet koji je inače direktor Osnovne škole „Kozarac“ u Kozarcu, dok brat Fikret radi kao laborant u porodičnoj ambulanti u ovom naselju.

KV.

foto: Giga