Sestre, sedamdesetogodišnja Stana i nekoliko godina starija Stojanka Sablić iz Pejića, godinama žive u trošnoj kući bez struje, bilo kakvih materijalnih primanja, zdravstvenog osiguranja, a često i bez hrane. Brigu o njima niko ne vodi, jer nemaju porodicu, a nemoć i bolest stigle su ih u već poodmaklim godinama. Sličnu sudbinu dijeli i njihov brat, Nedeljko.

Ove dvije starice porodicu nisu zanovale, jer kako kažu, dok su bile mlađe vodile su brigu o nepokretnoj majci, zatim ocu, sestrama i bratu. Kada su umrli već je bilo kasno za bilo šta, a bijeda koja ih je pratila čitav život danas je postala neizdržljiva, jer više ne mogu ni raditi, a pomoći niotkuda. – Nismo se mogle udati, morale smo služiti majku koja je ležala na posteljini 21 godinu, potom oca šest mjeseci, dvije sestre, svaku po pola godine i isto toliko brata. Patimo se cijeli život. Izgleda da će tako biti do smrti – priča nam Stana i dodaje da su ih iz Centra za socijalni rad posjetili prije skoro dva mejseca.

Donijeli jednokratnu pomoć, ali još uvijek nema konkretnog rješenja za njihovo socijalno zbrinjavanje. Najveći problem im je hrana i odjeća. -Nama je najpotrebnija hrana. Ove godine nismo bile u stanju ništa sijati. Ne može se, noge i ruke klonule. Valjalo bi nam i malo odjeće i obuće, pa i pokrivača. Sve se izderalo i popucalo – priča najmlađa Sablićka, dodajući da trenutno žive od onoga što im komšije donesu, svjesna da ni oni uvijek ne mogu pružati ono što im treba.

U kući pored njihove, sličnu sudbinu dijeli i njihov brat, sedamdesetjednogodišnji Nedeljko, koji kako nam pričaju ove dvije starice, nije u stanju pomoći. Sem simboličnog boračkog dodatka ni on nema nikakvih drugih primanja.- Brat Nedeljko živi u kući pored naše. Od primanja ima samo 70 KM boračkog dodatka. Mi se ne možemo uzdati u njega – kaže Stojanka.

Sramota je da neko danas godinama živi bez struje, kaže njihov komšija Pero Despot, koji s vremena na vrijeme, kao i ostale komšije pomogne ovoj nesrećnoj porodici. – Ta je porodica gladna, žedna, gola, bosa… Nema nigdje ništa. Gladni ustaju, gladni liježu. Kakav je taj život, kad se živi u mraku… Isključena im je struja zbog duga 400 KM, a nakon isključenja, dug je narastao na 860 KM. Pitam se šta to oni plaćaju kad je struja isključena – kaže Despot.

U Centru za socijalni rad Prijedor kažu da su upoznati sa problemima porodice Sablić, te da su ih povremeno obilazili i uručivali im  jednokratnu pomoć u vidu namirnica i higijenskih potrepština.

„U toku je postupak za izdavanje ličnih dokumenata za sestre Stanu i Stojanku. Po njihovom dobijanju, steći će se zakonski osnov za ostvarivanje i drugih prava iz oblasti socijalne zaštite“, navodi se u saopštenju, koje su nam uputili iz ovog Centra.

P.Š.

PrethodniU ČETVRTAK PRODAVNICE RADE DO PODNE
SlijedećiSJEDNICA ODBORA ZA OBILJEŽEVANJE STO GODINA PRIJEDORSKE GIMNAZIJE (video)