11.8 C
Prijedor
Ponedjeljak, 2 Oktobra, 2023

POSLJEDICE POPLAVA USPORILE OBNOVU I IZGRADNJU KANALIZACIJE

Najnovije vijesti

Preduzeće “Prijedorputevi” izvodi popravke sistema primarne kanalizacione mreže u naselju Tukovi, kao i radove na sekundarnoj mreži, a posao traje duže nego što je planirano zbog posljedica poplava iz 2014. godine.
Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da su poplave prouzrokovale štete i na površini, ali i na podzemnom dijelu instalacija nove kanalizacione mreže i da su nadležne institucije snimanjem podzemnim kamerama utvrdile oštećenja koja moraju da budu sanirana.
milenko-djakovic

“Ubijeđen sam da će sve biti završeno kako treba i da će građani u dogledno vrijeme dobiti priključke za kanalizaciju, uz obavezu uplate takse koja je dogovorena ranije”, naveo je Đaković.

On je naveo da je grad Prijedor izgradio primarnu mrežu kanalizacije u Tukovima, a da se potom određeno vrijeme tragalo za povoljnim sredstvima jer su prema tada dostupnim kreditima građani trebalo da uplate čak do 10.000 KM.

“Kad smo našli povoljna sredstva krenuli smo u realizaciju sekundarne mreže na području Tukova, ali se onda dogodila katastrofalna poplava u kojoj je ovo naselje bilo jedno od najpogođenijih”, dodao je Đaković.

On je najavio da će nakon završetka radova, po potrebi, biti izvršena i supervizija projekta kako bi se ustanovilo da li je sve urađeno kako je i trebalo.

“Veoma nam je važno da ta kanalizacija proradi, prije svega zbog zaštite vodonosnih polja u Mataruškom polju”, kaže Đaković.

Učešće građana u izgradnji sekundarne kanalizacione mreže u prijedorskom naselju Tukovi iznosiće 900 KM po domaćinstvu, što je manje od prvobitno predviđenih 15 odsto.

poceli-radovi-na-kanalizacijskoj-mrezi-u-prijedorskom-naselju-tukovi

Sekundarna kanalizaciona mreža u Tukovima gradi se u okviru projekta Evropske investicione banke /EIB/ “Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj”, vrijednog 100 miliona evra. Projekat u Prijedoru vrijedan je 16.106.000 evra, od čega je 50 odsto kredit EIB-a, 20 odsto su donatorska sredstva EU, a po 15 odsto bilateralna i sredstva grada.

Gradska uprava i “Prijedorputevi” potpisali su krajem 2013. godine ugovor o izvođenju radova na izgradnji 29 kilometara sekundarne kanalizacione mreže u naselju Tukovi, vrijedan 3,9 miliona KM, a rok za izvođenje radova bio je 15 mjeseci.

izvor: srna

foto: arhiva