Koalicija za slobodne i poštene izbore ”Pod lupom” obavještava javnost da je na izborni dan angažovala 2.600 građanskih, nestranačkih posmatrača izbornog dana koji će posmatrati cjelokupni izborni proces na biračkim mjestima i u lokalnim izbornim komisijama. Za 98 odsto posmatrača omogućen je nesmetan pristup biračkim mjestima na koje su bili raspoređeni. Problem u pristupu BM posmatrači su imali na 45 BM, od čega na većini BM u Doboju, a koja situacija se još uvijek rješava sa GIK Doboj i u komunikaciji sa biračkim odborima gdje se očekuje da će posmatračima Koalicije biti omogućeno posmatranje.

– Slična situacija zabilježena je na određenom broju biračkih mjesta u Banjaluci. Pozitivno je riješeno 17 ovih situacija, dok su ostale u postupku rješavanja. Prvobitno pristup na biračka mjesta nije omogućen posmatračima najčešće pod izgovorom nemogućnosti poštovanja epidemioloških mjera, a naknadno je omogućen. To nam govori da posmatračima nije bio omogućen pristup zbog samovolje biračkog odbora – navode u ovoj koaliciji.

Dodaju da su u 86 odsto slučajeva, svi članovi biračkog odbora bili prisutni na biračkim mjestima u šest časova.

– Na 96 odsto biračkih mjesta uočeno je da su biračka mjesta uređena prema instrukcijama Centralne izborne komisije BiH/Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o postupanju organa za provođenje izbora na izborni dan u uslovima epidemije COVID-19, a na 25 biračka mjesta nisu ispoštovane instrukcije CIK – navode u saopštenju.

Kažu da zabrinjava podatak da na svakom trećem biračkom mjestu u zemlji nije izvješena lista članova biračkog odbora na kojem se vidi naziv političkog subjekta za svakog člana BO, a što je obaveza.

– Na 7 odsto biračkih mjesta je nedostajalo nešto od sljedećeg izbornog materijala, dok na dva odsto biračkih mjesta glasački listići nisu ručno brojani. 130 glasačkih listića je nedostajalo na jednom BM u Banjaluci. Po prijavi kritične situacije, navedeno je da će glasački listići biti naknadno dostavljeni. Na 98,8 odsto biračkih mjesta, glasačka kutija je pokazana prazna prije otvaranja biračkih mjesta – navodi se u saopštenju

Ukupno 84 odsto biračkih mjesta otvoreno je u sedam časova, a preostala biračka mjesta sa kašnjenjem do sat vremena. Tri biračka mjesta otvorena su sa kašnjenjem od preko sat vremena: 103B017 u Vlasenici, 123B009 u Han Pijesku i 173A001 u Čapljini.

Na svim biračkim mjestima je osigurana tajnost glasanja, odnosno glasačke kabine su postavljene na način da niko ne može vidjeti za koga je birač glasao.

Srpskainfo

Foto Nezavisne novine

PrethodniPREKID SAOBRAĆAJA NA PRELAZU SREMSKA RAČA ZBOG TEHNIČKOG KVARA
SlijedećiU Prijedoru 14 zaraženih, dvoje preminulih