Na beogradskom festivalu  zanatskog kraft piva dobili su ideju da naprave svoje pivo. Od tad je prošlo godinu dana, a dva drugara, uz pomoć tehnologa  danas u prizemlju jedne stambene zgrade prave ne jedno nego tri vrste piva.

U međuvremenu su intenzivno proučavali pivo, tragali za znanjem i finesama  koje jedno razlikuju od drugog piva. Na kraju su i uspjeli i proizveli svoje prvo pivo a kakvo bi drugo nego ono Rudarsko.O pivu danas godinu dana nakon ideje znaju mnogo.

Stručnjaci za pivo još nisu, ali  Goran Prčetić, jedan od proizvođača kaže da je najvažnije to što znaju napraviti dobro pivo. ”Rudarskom” su se vrlo brzo pridružila još dva, “Drama” i “Jazavac”, koje je naziv dobilo po kolegi tehnologu koji je angažovan u ovoj popodnevnoj proizvodnji piva. Razlike ime pogotvo kad je konkurencija ono industrijsko.

Goran Prčetić

-Koristimo najkvalitteniji materijal iz uvoza, američki hmelj, njemačke ječmene sladove, kvasac iz Belgije I Franvuske”, kaže Goran. Dnevni kapacitet proizvodnje piva u ovoj zanatskoj djelatnosti je 40-tak boca dnevno. Toliko se skuva nakon posla i nema ni problema da se proda. Kupuju ga vlasnici prijedorskih i banjalučkih kafića.  Ide dobro a zadovoljne su i pivopije.

Igor Drinčić

-Mi poštujemo njemački zakon iz 1516 godine koji kaže da u pivo mogu da idu samo ječam i hmelj. Dakle, ne  koristimo nikakve konzervanse, nikakve additive…,   ništa drugo i to je naša tajna  koja  je u stvari svima poznata.”, kaže Drinčić.

S povećanjem kapaciteta proizvodnje zanatsko prijedorsko pivo  uskoro će se moći  nabaviti i na mjestu gdje se proizvodi, u pogonu “Drame”.

KV

foto: Giga

PrethodniKOŠARKA: „STUDENTI“ BOLJI OD „PRIJEDORA“
SlijedećiU ZAPOŠLJAVANJU PREDNJAČI REALNI SEKTOR (VIDEO)