9.8 C
Prijedor
Ponedjeljak, 2 Oktobra, 2023

POTPISAN MEMORANDUM O PROMOCIJI I UČENJU O NACIONALNIM MANJINAMA

Najnovije vijesti

U Prijedoru je danas potpisan Memorandum o saradnji u oblasti promocije, podrške i učenja o nacionalnim manjinama u prijedorskim osnovnim školama. Potpise na Memorandum stavili su gradonačelnik Milenko Đaković, predsjednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske, Franjo Rover, te direktori prijedorskih osnovnih škola. Rover je potencirao Prijedor kao primjer pozitivne prakse u Bosni i Hercegovini.

– Za pozdraviti je da Prijedor ima sluha za nacionalne manjine. Imamo godinama veoma dobru saradnju, pa je bilo za očekivati da vremenom dođe do ovakvog projekta. Sličan memorandum potpisali smo i u Prnjavoru, tako da je sad u projekat ukupno uključena 41 škola u Republici Srpskoj – rekao je Rover.

U Prijedoru postoje četiri udruženja nacionalnih manjina: Slovenci, Česi, Romi i Ukrajinci. Sa svima njima, Grad Prijedor ima veoma dobru saradnju, potvrdio je gradonačelnik Đaković.

– Od velike je važnosti kvalitetna saradnja Grada i nacionalnih manjina, jer te manjine, kao Prijedorčani, povezuju našu lokalnu zajednicu i prostor sa kojeg potiču. Primjera radi, slovenačka manjina je poveznica sa bratskim gradovima u Sloveniji, s kojima imamo odličnu saradnju. To se odnosi i na ostale manjinske narode – naglasio je Milenko Đaković.

U 12 osnovnih škola na području Prijedora, svjesni su važnosti upoznavanja učenika sa običajima i tradicijom nacionalnih manjina. Izuzetak nije ni Osnovna škola „Branko Ćopić“ koja, po riječima direktorice Sanje Munjiza, ima veoma dobru saradnju sa prijedorskim Udruženjem Slovenaca „Lipa“, zahvaljujući kojem su ostvarili prijateljske odnose sa školom „Božidar Jakec“ u Ljubljani.

– Mi smo učestvovali na projektu 2010. godine, gdje smo osvojili 3. mjesto u BiH. Ove godine ćemo predstavljati Crnogorce i Nijemce – pojasnila je Munjiza.

Potpisivanju memoranduma u Gradskoj upravi prisustvovao je generalni sekretar Udruženja Mađara Republike Srpske, Laslo Tot, koji je gradonačelniku Prijedora uručio zahvalnicu za finansijsku podršku druženju Mađara iz republičkog i Udruženja „Hum“ iz Sarajeva na Mrakovici.

U februaru će biti održano takmičenje osnovaca Bijeljine, Prnjavora i Prijedora. Savez nacionalnih manjina RS će, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete RS, organizovati republičko takmičenje u Trebinju na temu „Upoznajmo se“, rečeno je ovom prilikom. Grad Prijedor je, inače, od jula ove godine uključen u projekat Vijeća Evrope i Evropske unije za unapređenje položaja nacionalnih manjina.

D.S.