-0.2 C
Prijedor
Utorak, 5 Decembra, 2023

POTPISAN SPORAZUM “ZA BUDUĆNOST SRPSKE”

Najnovije vijesti

Predstavnici Unije poslodavaca Republike Srpske i Konfederacije sindikata Srpske potpisali su danas u Banjaluci sporazum pod nazivom “Za budućnost Srpske” koji sadrži 11 mjera s ciljem obezbjeđivanja održivog ekonomskog rasta, sistema socijalne zaštite i bolju konkurentnost.
Predsjednik Unije poslodavaca Saša Trivić rekao je da su sporazumom otvorene najvažnije teme koje se tiču radnika i da se njime šalje zajednička poruka Vladi Srpske šta poslodavci i sindikati smatraju prioritetnim radom i temama koje treba rješavati.
“Nadamo se da ćemo organizovati zajednički sastanak sa Vladom Srpske kako bi joj prezentivali naše prijedloge i zahtjeve i da vidimo da li se neki od ovih naših prijedloga mogu uključiti u program ekonomskih reformi”, izjavio je Trivić novinarima poslije potpisivanja sporazuma.
Predsjednik Konfederacije sindikata Željko Tepavčević rekao je da je zajednički rađeno na ovom sporazumu jer je potrebno sagledati sve aspekte ekonomske politike u Srpskoj.
“Poslodavci i sindikati na realnim osnovama mogu napraviti zajedničke strategije kako bi Srpska bila bolje mjesto za život, gdje bi se standard radnika, ali i rast ekonomije popravljao iz dana u dan”, dodao je Tepavčević.
Jedna od mjera koje sadrži sporazum jeste da se promjenom strukture privrede i privlačenjem stranih investitora pokrene projekat stvaranja 10.000 radnih mjesta u privredi sa neto platom od 2.000 KM sa povećanjem mogućnosti povratka radne snage iz inostranstva.
Mjere predviđaju i pokretanje aktivnosti za promjenu načina finansiranja zdravstva, gdje umjesto iz rada treba kreirati sistem finansiranja iz poreza na dodatnu vrijednost, obezbijediti veće penzije promjenom zakonodavstva u oblasti penzijsko-invalidskog osiguranja, pravedniju raspodjelu, suzbijanje neformalne ekonomije, podršku kupovini prve nekretnine za mlade, odnosno podršku za pokretanje biznisa.
Poslodavci i Konfederacija sindikata smatraju da je modernizacijom obrazovanja potrebno ojačati ljudski kapital s ciljem povećanja produktivnosti, stimulisati prelazak radnika iz javnog u realni sektor, pojednostaviti i ubrzati proceduru kontrolisanog i organizovanog zapošljavanja stranaca, te obezbijediti stimulativno okruženje za uključenje radnog potencijala svih kategorija stanovništva u rad bez birokratskih prepreka.

SRNA