Petak, 12. Aprila 2024.
21.8 C
Prijedor

(VIDEO) POTPISANI UGOVORI O STIPENDIRANJU UČENIKA I STUDENATA

NAJNOVIJE VIJESTI

Učenici i studenti koji su ispunili neophodne uslove, sa predstavnicima lokalne zajednice potpisali su ugovor o stipendiranju za školsku 2023/2024. godinu. Učenička stipendija iznosi 100, studentska 150 maraka mjesečno, a sredstva će biti isplaćivana deset mjeseci. Dobitnici stipendije zahvalni su na pruženoj pomoći, naglašavajući da je to za njih dodatni motiv da se još više posvete učenju i napredovanju. “Sa velikim zadovoljstvom želim da se zahvalim kako gradonačelniku tako i gradu Prijedoru s obzirom da dugi niz godina omogućavaju ovu stipendiju koja je portvrda predanog truda i rada i svakako da će mi značiti u budućnosti kao podstrek za dalji trud i rad i usavršavanje, kako na profesionalnom tako i na studentskom planu”, rekao je Marko Pilipović, učenik 4. razreda Gimnazije “Sveti Sava”. Marina Sredić je zaposlena u prijedorskoj bolnici, ali sa željom da napreduje u poslu i životu, upisala je Visoku medicinsku školu. Studiranje privodi kraju, naglašavajući da će joj stipendija mnogo značiti i da joj predstavlja dodatnu motivaciju za učenje i postizanje što boljih rezultata.

Kao i do sada, stipendije se dodjeljuju po osnovu uspjeha, deficitarnih zanimanja i socijalnog statusa. Novina je da su za deficitarna zanimanja mogli konkurisati i učenici prvih razreda srednjih škola. Novina je i to da učenici koji konkurišu iz kategorije socijalnog statusa moraju imati prosjek najmanje 3,5, a studenti 7,5. Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor ističe da su stipendije jedna u nizu mjera koje lokalna zajednica preduzima za poboljšanje obrazovanja.

“Kada govorimo o ukupnom iznosu koji je obezbijeđen u budžetu grada to je 550.000 maraka, što je 50.000 maraka više nego prethodne godine. Na javni konkurs prijavilo se ukupno 221 student, a odobrene su 93 stipendije. Ukupan broj učenika koji je konkurisao je 385, a odobreno je 166 stipendija. To je ukupno 259 stipendija”, rekao je Javor. On dodaje da će gradska uprava nastojati da obezbijedi stipendije za još jedan broj učenika i studenata iz socijalnih kategorija. “Cilj nam je da stavimo akcenta na obrazovanje u našem gradu. Pored stipendija, novina je da smo uveli besplatne udžbenike za učenike od 5. do 9. razreda, zašta je grad izdvojio 610 hiljada maraka. Tu je i grant za mlade talente, grad snosi sve troškove odlaska na takmičenja. Sufinansiramo i đački prevoz od 20, 50 i 100 procenata, u zavisnosti od usvojenih kriterijuma. Važno nam je da učenici i studenti vide da cijenimo hjihov trud i rezultate i da im dajemo podršku. Obrazovanje je ključ uspjeha i opstanka naroda i omladine u našem gradu”, istakao je Javor.

                                                                                                          Z.S.

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na https://kozarski.com/