Kako prepoznati darovitu djecu i njihov potencijal usmjeriti na pravi način, prijedorskim prosvjetarima danas je objasnila doc. dr Milica Drobac Pavićević, psiholog i predavač na Filozofskom fakultetu.

doc. dr Milica Drobac Pavićević, psiholog i predavač na Filozofskom fakultetu

– To je populacija djece koju često prati visok koeficijent inteligencije, iznad 130. Imaju specifične crte ličnosti i teško se uklapaju u redovan  obrazovni sistem. Razlog je to što je on prilagođen prosječnoj djeci, a darovitoj je takav sistem isuviše lak i dosadan – navodi Drobac Pavićević.

Kad se nešto radi sa lakoćom i ispod je dječijih sposobnosti, ona počnu gubiti interesovanje i radne navike. No, kako kaže Drobac Pavićević, same visoke sposobnosti nisu dovoljne, jer ukoliko se sa takvim učenicima ne radi na pravi način, oni počinju da gube svoj potencijal krajem osnovne škole. Nadareni učenici najčešće nisu odlikaši i svoja interesovanja zadovoljavaju sadržajima koji nisu dio školskog gradiva. Najbolji metod reda sa ovakvom djecom jeste mentorski.

doc. dr Milica Drobac Pavićević, psiholog i predavač na Filozofskom fakultetu

– Ovu djecu treba usmjeriti u oblast u kojoj su najuspješniji, i treba da rade sa mentorom. To je problem, jer je pitanje koliko je naš kadar, na nivou znanja, spreman da radi sa takvom djecom – naglašava Drobac Pavićević.

Problem je i šta sa tom djecom raditi u srednjoj školi, jer po bazi znanja oni vrlo brzo budu spremni da upišu univerzitet. To naši zakoni ne dozvoljavaju, pa u tom uzrastu počnu da se „gase“ potencijali djece. Kao primjeri dobre prakse, na predavanju su navedeni Istraživačka stanica Petnica u Srbiji i Znanstveno edukacijski centar Višnjan u Hrvatskoj. Direktor OŠ „Petar Kočić“ Gorana Bosančić napomenula je da je Ministarstvo prosvjete i kulture prepoznalo ovu problematiku.

Gorana Bosančić, direktor OŠ „Petar Kočić“

– Ministarstvo je propisalo da se u školama formiraju timovi za talentovanu djecu. To smo mi i uradili, a oni su sačinjeni od nastavnika razredne i predmetne nastave, stručnih saradnika i roditelja. Ovo predavanje je nastavak aktivnosti koje su usmjerene na afirmaciju darovite djece – rekla je Bosančićeva.

Ona je dodala da je velika čast što je ova škola odabrana da bude domaćin ovog predavanja.

Z.J.

foto: Giga

PrethodniSTONI TENIS: PRIJEDORČANKE ODBRANILE ŠAMPIONSKU TITULU  
SlijedećiDVD “KOZARAC” OBILJEŽIO MJESEC ZAŠTITE OD POŽARA