20.8 C
Prijedor
Subota, 23 Septembra, 2023

POTREBNO JEDINSTVENO ZAKONSKO RJEŠENJE ZA DUPLI BORAČKI STAŽ

Najnovije vijesti

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Milomir Savčić rekao je da će se BORS boriti za to da bude pronađeno jedinstveno zakonsko rješenje za uplaćivanje duplog boračkog staža za sve koji su dali doprinos za stvaranje Srpske, bilo kao pripadnici vojske, policije, poslanici ili službenici.
Savčić je naveo da je neuplaćen dupli staž tokom proteklog rata jedan od problema boračkih kategorija.

“Ukoliko se rješavaju problemi nekim drugim kategorijama, najmanje što država mora da uradi jeste da riješi i probleme nastale iz radnog odnosa u vrijeme rata”, rekao je Savčić novinarima nakon sjednice Predsjedništa Boračke organizacije koja je danas održana u Prijedoru.
On je naglasio da je Predsjedništvo danas osudilo podjele BORS-a u više organizacija koje pokušavaju da okupe demobilisane borce, pa čak i neke koje pokušavaju da okupe starješine. “To nije dobro”, napomenuo je Savčić.

On je naveo da je BORS imao obavezu da resornom ministarstvu dostavi podatke o broju svojih članova, te da Boračka organizacija zvanično ima više od 140.000 članova.
“Pozivam sve saborce, bez obzira na to u kojoj su organizaciji, da prestanu da u boračkoj organizaciji traže alibi za svoje pogrešne odluke o stvaranju organizacije. Vjerujem da su mnoge od njih formirali neki ljudi radi ličnih interesa”, poručio je Savčić.
On je naveo da je, kada je riječ o podjelama, riječ o ljudima koji su vršili najodgovornije dužnosti u Boračkoj organizaciji.

“Meni ne pada na pamet da kada prestanem da obavljam ovu dužnost osnivam neku novu organizaciju da bih bio predsjednik”, kaže Savčić.
Predsjednik Predsjedništva BORS-a Duško Miletić rekao je novinarima da je pitanje duplog staža tema o kojoj će biti raspravljano i na sljedećoj sjednici.
“To je ozbiljno pitanje, a izmjene zakona nisu tako jednostavne. Zadužili smo stručnu službu i nadležne iz BORS-a da dobro analiziraju određene probleme s obzirom na to da je više inicijativa iz različitih organizacija i da je potrebno da imamo dobar i obrazložen prijedlog”, naveo je Miletić.
Današnjoj sjednici predsjedništva BORS-a prisustvovao je i savjetnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite general Milan Torbica.

izvor: Srna

foto: Giga