0.8 C
Prijedor
Subota, 4 Februara, 2023

POTROŠAČI REKLAMIRAJU ČAK I ŠTEDNE SIJALICE

Najnovije vijesti

U Udruženju potrošača u Prijedoru sve žalbe prihvataju podjednako ozbiljno, bez obzira da li je riječ o režijskim troškovima, nekoj tehničkoj robi koja nije izdržala ni prvu “probu” ili neobičnim pritužbama gdje se tražila reklamcija na štedne sijalice, kosilicu, frezu, pa čak i nadgrobni spomenik. Zoran Petoš, projektni koordinator Udruženja potrošača,  sjeća se dobro i ovih  “posebnih” slučajeva iako na adresu Udruženja koje predstavlja godišnje  u prosjeku stigne oko 360 žalbi. I to ne samo iz Prijedora, već i iz Bijeljine, Foče, Gradiške, Zvornika…

-Bio je upitan kvalitet nadgrobnog spomenika.  Mermerna ploča pukla je nakon samo godinu dana, no problem žene koja je reklamirala spomenik bio je usmeni dogovor s kamenorescem kojem je dala oko 5000 maraka. I za to dobila neku sumnjivu priznanicu,a trebao je biti valjan ugovor. Zbog tog nismo mogli da joj pomognemo- kaže Petoš i potrošačima poručuje da nakon neuspjele kupovine obavezno u knjizi reklamacija ostave pisani trag. To je, kako kaže, zvanični dokument za sve daljnje žalbe pa i izlazak tržišne inspekcije na teren.

-Imali smo slučaj da se čovjek čak žalio na štednu sijalicu, da je crkla  prije isteka garantnog roka od dvije godine i nazad je dobio svojih jedanaest maraka koliko je koštala. Ima dosta pritužbi na tehničku robu, televizore, frižidere, šporete, ali i na kosilice, freze… Recimo potpuno nov frižider “rušio” je kuću koliko mu je “zvrndao” motor.

Dan poslije kupovine motor su zamijenili i opet se ponovilo, a kupac je na kraju vratio frižider i dobio svoj novac nazad. Novac je vraćen i Prijedorčanki koja je kupila motor četvorotočkaš s kojeg su svako malo otpadali točkovi- kaže Petoš i dodaje da nerijetko zastupaju i potrošače koji se žale na visinu režija. Posebno kad je riječ o toplanama, troškovima za obračunate kilovate i slično.

Petoš ističe da ne podržavaju one koje žele izbjeći da plate ono što su potrošili, no da reaguju u slučajevima kada su dugovi naslijeđeni, napravili  su ih podstanari  ili je jednostavno došlo je do greške koja se uz malo dobre volje  može popraviti.

Udruženje potrošača u Prijedoru  postoji punih devet godina, kada je i registrovano pri Udruženju građana “DON”. U ovih devet godina računa li se godišnji prosjek primili su oko 3000 žalbi potrošača. Najviše rezultata bilo je s pritužbama koje se odnose na reklamaciju neispravne tehničke robe. U RS ima registrovanih osam Udruženja  potrošača.

K.V.

foto: Giga