U skladu sa Izbornim zakonom, Centralna izborna komisija BiH juče je potvrdila konačne izborne rezultate za održane lokalne izbore 2020. godine. Mandate u Skupštini grada Prijedora osvojilo je 10 političkih subjekata, jedan nezavisni kandidat i jedan predstavnik nacionalnih manjina, a na mjesto gradonačelnika izabran je Dalibor Pavlović iz SNSD-a. Željko Škondrić, predsjednik Gradske izborne komisije, rekao je da će u novom skupštinskom sazivu sjediti 8 odbornika SNSD-a, 6 DNS-a, tri SDS-a, po dva odbornika Pokreta za Prijedor, SDA, Ujedinjene Srpske, SPS-a, Socijalističke partije i PDP-a te nezavisni kandidat Slađana Radaković i predstavnik nacionalnih manjina Andrija Vukotić.

– Izborna komisija će najvjerovatnije ovih dana objaviti rezultate u “Službenom glasniku BiH”. Nakon te objave počinju mandati novoizabranim odbornicima. Tako da možemo očekivati sledeće sedmice primopredaju dužnosti između novog i starog gradonačelnika i konstitutivnu sjednicu Skupštine grada – rekao je Škondrić.

Zahvaljujući dobroj organizaciji, na ovim lokalnim izborima evidentirana je samo jedna žalba na jednom biračkom mjestu. Prigovor CIK-u bio je samo na jedno biračko mjesto i to u pogledu broja glasova za pojedinačne kandidate. Nakon ponovnog brojanja pojedinačnih rezultata za kandidate u Socijalističkoj partiji, utvrđena je nepravilnost – rekao je Škondrić.

Naime, drugoplasirani na listi ove stranke Miladin Cvijić, prema prvom brojanju, imao je 511 glasova, a trećeplasirani Nemanja Gruban 510. Nakon ponovljenog brojanja utvrđeno je da Gruban ima 510 glasova, a Cvijić 509. Najveće povjerenje birača na listi SNSD-a dobili su Saša Bursać, Slobodan Javor, Goran Velaula, Aleksandar Gajić, Nikola Vujasinović, Dalibor Kos, Žarko Tatić i Aleksandar Milješić. Iz DNS-a najviše glasova osvojio je aktuelni gradonačelnik Milenko Đaković, a potom Zlatko Ritan, Goran Predojević, Slavica Popović, Mladen Radišić i Igor Javorić. Sa liste SDS-a mandate su dobili Biljana Knežević, Srđan Adamović i aktuelni narodni poslanik Milan Tubin. Pokret za Prijedor predstavljaće Mirsad Duratović iz DF-a, te Azra Pašalić iz PDA, ispred SDA Mesud Trnjanin i Almasa Mušić, Ujedinjene Srpske Nenad Mejakić i Žarko Kovačević, SPS-a Duško Miletić i Miljana Kos, Socijalističke partije Igor Kneginjić i Nemanja Gruban i PDP-a Dalibor Grabež i Ranko Smiljanić.
Rok za konstitutivnu sjednicu je mjesec dana, ali će ona, po svemu sudeći, kako kaže Škondrić, biti održana prije Nove godine kako bi se donijela odluka o privremenom finansiranju, jer nema vremena za usvajanje redovnog budžeta.

P. Š.