Virus korona potvrđen je kod 11 novih slučajeva u Republici Srpskoj, a od ove bolesti do sada se oporavilo 110 ljudi, izjavio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.
Šeranić je naveo da je u protekla 24 časa u Republici Srpskoj testirano 448 uzoraka, a da je virus potvrđen kod šest muškaraca i pet žena.

On je istakao da je osam novozaraženih osoba iz Banjaluke, a po jedna iz Čelinca, Kalinovika i Istočne Ilidže.

Pet osoba je hospitalizovano u Univerzitetskom kliničkom centru  Republike Srpske, a dvije u Istočnom Sarajevu.

Za dvije osobe je utvrđeno da su imale blizak kontakt sa zaraženim licem, dvije su vezane za porodični klaster, a kod ostalih nije bilo moguće utvrditi direktan kontakt, jer nisu znale ko bi to mogao biti.

“To je razlog zbog čega uvodimo drugačiju vrstu mjera, prvenstveno korištenje maski i rukavica u javnom prostoru jer virus cirkuliše u zajednici. Očekujemo da će građani poštovati ova uputstva”, kaže Šeranić.

Prema njegovim riječima, u ovom krugu testiranja obuhvaćeni su zdravstveni radnici iz Banjaluke, Bijeljine i Ugljevika, lica iz lokalnih karantina širom Srpske, te iz banjalučkog Studentskog centra “Nikola Tesla”.

Šeranić je rekao da se u Studentskom centru nalaze 123 lica, a u Domu učenika u Bijeljini četiri osobe koje su pozitivne na virus korona.

Govoreći o hispitalizovanim licima, Šeranić je naveo da se u UKC-u nalazi 95 pacijenata od kojih je 47 sa teškom kliničkom slikom i pet na respiratoru, dok je 13 lica u izolaciju gdje čekaju nalaze.

On je dodao da se na staroj lokaciji banjalučke Pulmologije nalazi 28 pacijenata sa lakšom i srednjom kliničkom slikom.

“U drugim bolnicama imamo 14 lica, a jedino Prijedor i Gradiška nemaju pacijenata koji su oboljeli od posljedica virusa korona. U zbrinjavanje ovih pacijenata su uključene bolnice u Doboju, Bijeljini, Zvorniku, Trebinju i Istočnom Sarajevu”, rekao je Šeranić.

U karantinima uspostavljenim pri graničnim prelazima nalaze se 32 lica, što je ocijenio kao dobro, jer je period uskršnjih praznika.

“Dobro je što manji broj ljudi dolazi iz inostranstva i nadam se da će oni ostati u mjestima gdje žive jer je to dobro i za njih i za njihove porodice”, kaže Šeranić.

Pod zdravstvenim nadzorom, kako je dodao, trenutno je 6.288 lica, a ta mjera okončana je u 16.272 slučaja.

SRNA

PrethodniDANAS LAZAREVA SUBOTA I VRBICA
SlijedećiNASTAVLJENE AKTIVNOSTI NA DEZINFEKCIJI JAVNIH USTANOVA