Sve brojniji izostanci sa nastave veliki su problem škola u Republici Srpskoj. Izuzetak nije ni Prijedor, a broj izostanaka po srednjoj školi u prvom polugodištu ove školske godine, u prosjeku, iznosio je između 9.000 i 10.000. Potvrdila je ovo Valentina Sovilj, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Prijedor. Dodaje da obrazovne ustanove imaju i određene mjere za borbu protiv neopravdanih izostanaka.

– U našoj školi donesena je mjera da “upliv” roditelja u pravdanje izostanaka može da se ograniči. Kod nas u Ugostiteljsko-ekonomskoj školi roditelj tri puta u toku godine može da pravda izostanke, a sve ostalo mora da se dokumentuje. Takođe, u prvom kvalifikacionom periodu, mi smo snimili situaciju i tamo gdje smo uočili trend laganog rasta izostanaka, donijeli smo odluku o komisijskom pravdanju u određenim odjeljenjima – istakla je ona.

Sa ovim problemom suočavaju se i u osnovnim školama. Sanja Munjiza, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola Prijedora i Oštre Luke, ističe da je veliki broj izostanaka opravdan, ali da ima i onih koji to nisu.

– Nekada ne možemo da utičemo na izostanke. Sada je period gripa i virusa, pa dosta djece ne ide u školu – dodala je Munjiza.

Bez obzira što se broj učenika smanjuje, prosječan broj izostanaka isti je već nekoliko godina. U srednjim školama ističu i da je u posljednje vrijeme sve veći trend izostanaka odličnih učenika, koji najvjerovatnije zbog nespremnosti izbjegavaju nastavu.

B. D.

PrethodniRepertoar kina “Kozara” od 30.januara do 5. februara 2020.
SlijedećiSve više zahtjeva za provjeru bolovanja (video)