-2.2 C
Prijedor
Četvrtak, 30 Novembra, 2023

POVEĆANO ZAPOŠLJAVANJE U MARTU

Najnovije vijesti

Posredovanjem Zavoda za zapošljavanje, Filijale Prijedor u martu ove godine na prijedorskoj regiji zaposleno je 488 aktivnih tražioca posla, što je za 46 odsto ili za 155 lica više nego u martu 2016. godine. Na ovaj način amortizovan je blagi pad ili stagnacija zapošljavanja u februaru, ali treba napomenuti da je i januar bio sa solidnim rastom tako da je prosjek rasta za cio kvartal veliki plus.

Na području prijedorske regije, u prvom kvartalu ove godine ukupno je zaposleno 1.013 lica, što je za 19 odsto više nego i istom periodu prošle godine. Grane i oblasti u kojim su realizovana martovska zapošljavanja su prehrambena, mlinsko-pekarska, drvna i tekstilna industrija, građevina, rudarstvo, agrar i poljoprivreda, saobraćaj, ugostiteljstvo, zdravstvo, turizam i trgovina.

Broj aktivnih tražioca posla zaključno sa 31. martom 2017. godine na nivou Filijale Prijedor je 12.275 i manji je od broja nezaposlenih lica u istom periodu prošle godine. U Filijali Prijedor očekivanja su da će mjesec april biti izuzetno dobar u zapošljavanju, rekordan, kao što je bio prošle godine.

-April će biti sa punim zamahom građevinskih poslova u visokogradnji i niskogradnji, zatim očekujemo povećanje velikog broja već otvorenih infrastrukturnih poslova, te pokretanje novih naročito u Prijedoru. Takođe imamo najavu i novih zapošljavanja u grani tekstila, kože i obuće, kao i otvaranje jednog novog pogona u Omarskoj na magistralnom putu – navodi se u izvještaju Filijale Prijedor.

K.V.

foto: Giga