18.8 C
Prijedor
Petak, 1 Decembra, 2023

POVEĆATI BUDŽETSKE STAVKE ZA PRONATALITETNE MJERE

Najnovije vijesti

Mreža za kreiranje populacione politike grada Prijedora predložiće Skupštini grada povećanje sredstava za pronatalitetne mjere u budžetu za 2017. godinu, najavio je član ove mreže, pedijatar neonatolog prijedorske bolnice Andrija Vukotić.
“Trenutna izdvajanja na godišnjem nivou iznose 488.500 KM ili 1,27 odsto ukupnog budžeta grada Prijedora i mi smatramo da bi pojedine stavke svakako trebalo uvećati”, rekao je Vukotić, koji je i odbornik u Skupštini grada.

Najveća stavka u ukupnom iznosu je 430.000 KM i odnosi se na stipendiranje učenika i studenata i jednokratne novčane pomoći učenicima i studentima.

Subvencioniše se đački prevoz i nabavljaju udžbenici romskoj djeci sa po 10.000 KM, finansira se “Konferencija beba” sa 3.500 KM, a ljetovanje djece u Kumoboru sa 5.000 KM, dok grant za vantjelesnu oplodnju iznosi 30.000 KM.

“U Prijedoru se godišnje rađa između 550 i 600 djece, a umire između 950 i 1.000 ljudi”, upozorio je Vukotić.

Posredstvom Centra za socijalni rad Prijedor najzastupljenije su mjere materijalne prirode poput jednokratnih novčanih pomoći, dodatka za djecu, materinskog dodatka, refundacije plata porodiljama i majkama sa polovinom radnog vremena, te naknade za porodilje.

“Na godišnjem nivou broj korisnika mjera populacione politike je oko 3.000 građana Prijedora”, naveo je Vukotić.

Mrežu za kreiranje populacione politike grada Prijedora čine predstavnici gradske vlasti, Agencije za ekonomski razvoj “PREDA-PD”, bolnice i Doma zdravlja, Centra za socijalni rad, Centra javne bezbjednosti, Zavoda za zapošljavanje, Udruženja roditelja sa četvero i više djece “Roda” i Omladinskog savjeta.

Skupština grada je u novembru prošle godine zadužila relevantne institucije i organizacije da ponude mjere za rješavanje problema depopulacije stanovništva.

Projektom “Kreiranje smjernica populacione politike grada Prijedora” rukovodila je Agencija “PREDA-PD”, a finansirala ga je kompanija “Arselor Mital Prijedor”.

Projekat je realizovan od decembra prošle do novembra ove godin i odgovor na njegove rezultate trebalo bi da daju odbornici Skupštine grada koji će u petak, 23. decembra, odlučivati o budžetu grada za 2017. godinu.

izvor:srna

foto: Giga