0.8 C
Prijedor
Srijeda, 29 Marta, 2023

POVEĆATI KAPACITET VRTIĆA I SANIRATI CENTRALNI OBJEKAT

Najnovije vijesti

Gorući problem Dječijeg vrtića “Radost” Prijedor je nedostatak smještajnih kapaciteta, a broj djece u svim grupama i u svim objektima ove ustanove dostigao je zakonski maksimum, izjavila je vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za društvene djelatnosti grada LJiljana Babić.

ljiljana-babic

“Zbog toga su dva prioritetna zadatka – povećanje kapaciteta i rekonstrukcija i sanacija centralnog objekta, a to je projekat koji smo kandidovali i kod međunarodnih donatora i kod Vlade Republike Srpske”, rekla je Babićeva.
Ona je podsjetila da je prošle školske godine otvoren i prvi privatni vrtić u Prijedoru, te da je novi Zakon o predškolskom obrazovanju omogućio otvaranje i klubova i igraonica, gdje su manji zahtjevi, a može se obuhvatiti veći broj djece.
vrtic
Konkurs za upis u Dječiji vrtić “Radost” raspisuje se jednom godišnje i tada u prosjeku 50 djece ostane ispod crte, dok se do početka školske godine prijavi u prosjeku još toliko, tako da se smatra da je uvijek oko stotinu djece na čekanju.

Prijedorski javni vrtić u svom sastavu ima sedam objekata, i to četiri u gradu, a po jedan u Omarskoj, Kozarcu i LJubiji.

Svi objekti, osim ljubijskog, su popunjeni i broje više od 450 djece, dok je objekat u LJubiji ustupljen na korištenje tamošnjem omladinskom centru, budući da već godinama nema mogućnosti za organizovano predškolsko obrazovanje i vaspitanje.

Procjenjuje se da je predškolskim obrazovanjem i vaspitanjem u Prijedoru obuhvaćeno 5,7 odsto djece uzrasta od jedne do šest godina.

izvor: Srna

foto: Arhiva

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!