3.8 C
Prijedor
Četvrtak, 30 Novembra, 2023

POVEĆATI PRISTUPAČNOST U LOKALNIM ZAJEDNICAMA

Najnovije vijesti

U Prijedoru su danas predstavljeni rezultati istraživanja o pristupačnosti lokalnih zajednica licima sa invaliditetom koje su predstavnici ove populacije sproveli u 15 jedinica lokalne samouprave – po sedam u Republici Srpskoj i Federaciji BiH i u Brčko distriktu.
Projekat “Pristupačnost za osobe s invaliditetom” sprovodi Karitas BiH, finansira Ambasada SAD u BiH, a u Prijedoru je istraživanje sprovela Jadranka Desnica iz Međuopštinske organizacije saveza slijepih Prijedor.

Analiza u Prijedoru obuhvatila je Gradsku i Policijsku upravu, filijalu Zavoda za zapošljavanje, kino, galeriju, Dom zdravlja, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida, po jednu raskrsnicu, kafić, market, restoran, hotel, apoteku, park i frizerski salon.

Izvještaji i preporuke biće dostavljeni svim subjektima radi unapređenja pristupačnosti za lica sa invaliditetom.

Zlatko Malić iz Karitasa rekao je da je analizirano više od 220 objekata odnosno 14 u prosjeku po lokalnoj zajednici.

On je podsjetio da je pristupačnost jedno od osnovnih prava za lica s invaliditetom definisano UN Konvencijom o pravima lica s invaliditetom.

Prezentacija istraživanja počela je juče u Bihaću, a nakon Prijedora, sutra se nastavlja u Banjaluci i biće održane u svih 15 opština i gradova uključenih u projekat.

Prezentaciji u Prijedoru su prisustvovali predstavnici Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Republike Srpske, Doma za lica sa invaliditetom, Centra za socijalni rad, Centra za prikazivanje filmova, Doma zdravlja i Udruženja paraplegičara oboljelih od dječije paralize i ostalih tjelesnih invalida.

SRNA