Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora “Preda-PD” najavila je da će u naredna 24 mjeseca realizovati projekat “Razvoj prekogranične mreže kreativnih industrija”, u partnerstvu sa Regionalnom razvojnom agencijom “SIMORA” iz Siska i Asocijacijom za demokratski prosperitet “ZID” iz Podgorice. Ukupna vrijednost projekta je 595.214 evra, od čega 85 odsto finansira EU kroz Program prekogranične saradnje Hrvatske, BiH i Crne Gore.

“Projekat ide ka saradnji tradicionalnih industrijskih sektora sa sektorima baziranim na kreativnoj industriji i informacionim tehnologijama. Kako bi se iskoristio potencijal koji postoji u ovom segmentu, u Prijedoru, Sisku i Podgorici razviće se kreativni centri kao instrumenti podrške i omogućiti razvoj novih biznisa baziranih na novim tehnologijama i integraciji u tradicionalne djelatnosti kao što su drvoprerada, proizvodnja namještaja, metaloprerada i tekstilna industrija”, saopšteno je iz Agencije “Preda-PD”.

Kroz projekat je predviđen i razvoj infrastrukture, i to adaptacija aneksa zgrade Poslovnog centra Prijedor i nabavka opreme koja će znatno unaprijediti kapacitete Agencije i njenog kovorking prostora, na prvom mjestu nabavka opreme CNC tehnolgija i opreme za multimedije.

SRNA