Povodom Kurban-bajrama tradicionalna bajramska akademija (video)

U gradskom Pozorištu večeras je povodom  Kurban-bajrama, u organizaciji Medžlisa IZ Prijedor, organizovana  tradicionalna bajramska akademija. Husein efendija Velić, glavni imam Medžlisa IZ Prijedor, vjernicima je čestitao Kurban-bajram rekavši da je cilj Akademije oživljavanje tradicije i vjere na ovim područjima. „Kurban-bajram je ispunjen, pun aktivnosti. Počev od prinošenja žrtve kroz kurban, obilaska rodbine, prijatelja, komšija, darivanja… tako da nam ovi dani prolaze u radosti, ali i puni aktivnosti koje oživljavaju univerzalne vrijednosti da se međusobno obilazimo, poštujemo i uvažavamo„, rekao je efendija Velić.

U Pozorištu je nastupio ansambl Ehli iman koji je prvi put gostovao u Prijedoru. Idriz Hasanović, glavni imam Medžlisa IZ Varaždin, i jedan od članova ansambla, kaže da su se predstavili duhovnom muzikom, sa ilahijama i kasidama.

-Nešto u autorskoj izvedbi, a ono što je specifično je da koristimo tradicionalne islamske instrumente, poput defa, naja, ouda, tarabuka… Zanimljivo je da i svi nismo iz istog grada. Imamo nekoliko članova, ja sam iz Zagreba, jedan član je iz Prnjavora, imamo jednog iz Srbije, iz Zavidovića, iz Travnika tako da … teško nas je skupiti, ali kad se skupimo, onda nam je zaista zadovoljstvo doći i svirati – rekao je efendija Hasanović koji sam svira četiri instrumenta.

Bajram-namaz će se sutra ujutro  klanjati u 16 džamija na području Medžlisa IZ Prijedor. Po džematima će biti organizovana podjela bajramskih paketića.

M.Z.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!