Utorak, 23. Aprila 2024.
10.8 C
Prijedor

POVODOM MEĐUNARODNOG DANA ŽENA; SASTANAK RADNE GRUPE ZA RAVNOPRAVNOST POLOVA

NAJNOVIJE VIJESTI

Danas je održan sastanak Radne grupe za ravnopravnost polova za izradu Gender akcionog plana grada Prijedora 2024-2027.godine koji je usklađen sa odgovarajućim strateškim dokumentima i politikama koje se odnose na tematiku rodne ravnopravnosti Republike Srpske i BiH.

Riječ je strateško-planskom dokumentu grada koji svojom implementacijom treba da potiče budući rast i razvoj zajednice, te unaprijedi ravnopravnost polova u zajednici.
Predsjednica skupštinske Komisije zta ravnopravnost polova Azra Pašalić pozdravila je pored članova Radne grupe za ravnopravnost polova učešće na današnjem sastanku i gošće , nove šefice kancelarije OEBS-a u Banja Luci Sabrine Širmer istakavši da je ova kancelarija imala aktivno savjetodavno učešće u izradi nacrta ovog plana.
” Na sastanku je donijet nacrt Gender akcionog plana za ravnopravnost polova koji je sačinila Radna grupa imenovana od strane gradonačelnika i koji će se pred odbornicima Skupštine grada naći na martovskoj sjednici. Ono što ovom prilikom ističem je rad sa mladima koji od najranijeg doba treba da uče o ravnopravnosti među svojim vršnjacima”, istakla je Pašalićeva.
Ona je naglasila da ravnopravnost polova predstavlja jednaka prava i slobode, vidljivost i zastupljenost žena i muškaraca u svim područjima javnog i privatnog života.
” Postizanje ravnopravnosti polova je ključno za zaštitu fundamentalnih ljudskih prava, razvijanje demokratskog društva, poštivanje vladavine prava, te ekonomski rast i konkurentnost”, rekla je Pašalićeva.
Ona je dodala da se u ovom dokumentu posebno ističe nulta tolerancija kada je u pitanju nasilje nad ženama , a neizostavna tema je i zastupljenost žena u politici , sa akcentom na zastupljenost žena u savjetima mjesnih zajednica.
Pašalićeva je naglasila da je današnji datum izabran kao svojevrstan poklon uoči praznika da žene znaju da postoji dokument odnosno kad se usvoji žene će moći da saznaju gdje se mogu obratiti po svim aspektima po pitanju ravnopravnosti polova.
Inače , predsjednik Komisije za ravnopravnost polova grada Prijedora Azra Pašalić čestitala je sugrađankama sutrašnji praznik, 8.mart.
Tokom boravka u Gradskoj upravi Prijedior, sa novom šeficom kancelarije OEBS-a danas su se sastali i o aktuelnim pitanjima razgovarali i predsjednik Skupštine grada Igor Kneginjić, te šef Kabineta gradonačelnika Danijela Dodoš.

www.prijedorgrad.org